Байдън поиска банкова реформа на либералните правила в САЩ от времето на Тръмп


Байдън поиска банкова реформа на либералните правила в САЩ от времето на Тръмп
Снимка: Getty Images/Guliver

2526

Президентът на САЩ Джо Байдън призова банковите регулатори да възстановят по-строгите правила за средните по размер банки и заяви, че това ще предотврати бъдещи фалити като този на Silicon Valley Bank, предаде АФП.

Докато неговият предшественик Доналд Тръмп облекчи правилата за банките с активи между 100 и 250 млрд. долара, Байдън призова регулаторите вместо това да обмислят набор от реформи, за да "намалят риска от бъдещи банкови кризи", според информационния бюлетин на Белия дом. Сегашният американски президент призова за ежегодни стрес тестове за банките с такъв размер; така наречените "живи завещания", в които се посочва как ще бъдат ликвидирани активите в случай на фалит; и строги капиталови изисквания.

На брифинг с журналисти служител на Белия дом нарече мерките "разумни стъпки, които могат да бъдат предприети в рамките на съществуващите правомощия" и без одобрението на Конгреса, уточнява БГНЕС.

Докато най-големите американски банки като Citigroup и JPMorgan Chase са обект на най-строгите изисквания за капитал и ликвидност, при Тръмп стандартите за средните по размер банки бяха облекчени.

Първоначалната редакция на закона "Дод-Франк", приета след финансовата криза от 2008 г., налагаше по-строги стандарти за банките с активи на стойност най-малко 50 млрд. долара. Но реформата от 2018 г., подписана от Тръмп, премахна по-строгите стандарти за банките с активи от 50 до 100 млрд. долара.

За банките с активи между 100 млрд. и 250 млрд. долара по-строгите правила няма да бъдат приети автоматично, освен ако регулаторните органи не ги наложат за всеки отделен случай.

Банката SVB беше поета от FDIC на 10 март след масово изтегляне на вложители от банката, тъй като калифорнийският кредитор оповести загуби от бързо продадени активи с цел повишаване на ликвидността. Някои от проблемите на кредитора се дължаха на силната му експозиция към един-единствен сектор - технологичния - и слабите практики за управление на риска, които го изложиха на неблагоприятни промени в лихвените проценти.

ОЩЕ по темата: SVB Financial Group, компанията майка на SVB потърси защита от фалит

По време на изслушванията в Конгреса тази седмица заместник-председателят на Фед по надзора Майкъл Бар нарече провала на SVB "учебникарски случай на лошо управление". Той същевременно призна и недостатъците в надзора. "Смятам, че всеки път, когато се стигне до подобен банкрут, явно се проваля ръководството на банката, надзорните органи и нашата регулаторна система", каза Бар.

Бар също така заяви, че проверяващите от Фед са посочили недостатъците в управлението на риска в SVB по време на банковата проверка, но проблемите не са били решени навреме.

Фалитът на SVB: Американската актриса Шарън Стоун е загубила половината си пари

Регулаторите от Федералния резерв, който контролира стрес тестовете, и FDIC заявиха пред комисиите на Конгреса, че преразглеждат надзора над SVB и ще отстранят всички регулаторни пропуски. Докладите им ще бъдат публикувани до 1 май.

Снощи, индустриалният индекс Dow Jones се повиши с 0,4% до 32 859,03 пункта, а широкият S&P 500 се повиши с 0,6% до 4 050,83 пункта. Технологичният индекс Nasdaq Composite скочи с 0,7% до 12 013,47 пункта.

Междувременно публикуваните вчера седмични данни за броя на молбите за помощи при безработица в САЩ леко се повишиха, подхранвайки надеждите, че Федералният резерв може скоро да облекчи повишаването на лихвените проценти, ако пазарът на труда се охлади още повече.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички