Банкова сметка без такси: Новината от бюджет 2023 година за заплатите ни


Банкова сметка без такси: Новината от бюджет 2023 година за заплатите ни
Снимка: iStock

8357

От ранна есен, тоест септември месец, всички банки трябва да предлагат банкова сметка без такси, по която гражданите да получават заплати, стипендии и пенсии. В тази сметка обаче не може да се правят друг вид преводи. Това обясни финансовият министър Асен Василев пред Нова телевизия, като уточни, че говорим за т.нар. базова сметка, която се урежда от европейска директива.

Сметката за основни операции се обслужва безплатно, когато по нея постъпват и се съхраняват заплати, но разпоредбата няма да се прилага за теглене на суми чрез банкомат и ПОС терминал, различни от обслужващата банка.

Съгласно Бюджет 2023, фирмите с над 100 служители задължително трябва да плащат на служителите си по банков път. При дебатите бяха изразени опасения, че така ще бъдат натоварени с такси хората с най-ниски доходи. Асен Василев обясни, че е разговарял с ръководствата на банките и е постигнато съгласие да бъдат поставени банкомати във всички населени места и при тегленето на минимална заплата да не се начисляват такси. Той отбеляза, че инициативата за таксите е била подета от самите банки. Затова депутатите приеха и поправка в Закона за платежните услуги и системи.

ОЩЕ: Бюджет 2023 вече е факт - с основен акцент върху заплатите

Пандемията от Ковид засили тенденцията банките в България да печелят все повече от такси, а не от лихви, които стигнаха до нулеви нива. По официални данни на БНБ банките събират около 100 вида такси.

И още за бюджет 2023

Според Василев е съвсем реалистично да се съберат 2,5 млрд. лева повече от данъци, както е предвидено сега в бюджета.

Освен това, финансовият министър припомни, че ще има около 250 млн. лева допълнително за заплати за държавни служители и специално обърна внимание на МВР: "Какво ще получат българските граждани насреща? Ще получим ли камери по селата, патрули, по-добре опазване на сигурността? На тези въпроси не беше отговорено, затова в проекта на бюджет не фигурираха тези средства".

Василев не се съгласи и, че бюджетът за култура бил намален - по думите му е увеличен. През 2021 година беше 240 млн. лева, а през 2022 година 340 млн. лева, сега са 357 млн. лева, като 47 млн. лева не бяха усвоени миналата година - "драстично увеличение", каза финансовият министър. Той направи следната сметка за "драстичното увеличение" - 17 млн. лева повече плюс неусвоените 47 млн. лева от миналата година.

ОЩЕ: Получаваме пари по банка само за час

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички