Бизнесът иска държавата да го компенсира заради затварянето


Бизнесът иска държавата да го компенсира заради затварянето
Снимка: iStock

3094

Фирмите, засегнати от ограничителните мерки, да получат компенсации от държавата в най-кратки срокове. Обезщетенията да се отпускат в рамките на Национална програма за подпомагане на българския бизнес. За това настояват от Българската стопанска камара в отворено писмо до министъра на финансите Кирил Ананиев и министъра на икономиката Лъчезар Борисов.

Една от мерките във въпросната програма може да е държавно финансиране за непокрити фиксирани разходи на дружествата в съответствие с действащото временно европейско законодателство за държавните помощи.

"Подкрепа за непокрити фиксирани разходи на дружествата. С днешното изменение се въвежда и нова мярка, за да се даде възможност на държавите членки да подкрепят дружествата, изправени пред спад на оборота си от най-малко 30% през допустимия период в сравнение със същия период на 2019 г. поради пандемията от коронавирус. Чрез подкрепата ще се поемат част от фиксираните разходи на бенефициентите, които не са покрити от техните приходи, в максимален размер от 3 милиона евро на предприятие.

Подпомагането на тези предприятия чрез временно поемане на част от разходите им има за цел да се предотврати влошаването на техния капитал, да се поддържа стопанската им дейност и да им се предостави стабилна основа за възстановяване. Това позволява по-целенасочена помощ за предприятия, които очевидно се нуждаят от нея", цитират законовия текст от БСК.

Бизнес организация дава пример с други европейски страни, които освен ограничения са въвели и мащабни икономически мерки в помощ на фирмите, пострадали от затварянето.

"В Австрия компаниите, засегнати от затварянето, могат да кандидатстват за до 80% от оборота им за същия период на предходната година. Подобна мярка е договорена и в Дания, където малките и средни предприятия, чийто оборот е спаднал с 30% като последица от Covid-19, могат да получат компенсация до 90% от оборота си, а големите – до 70%.

Компании, които са били принудени да затворят заради Covid-19 – в т.ч. нощни клубове, организатори на събития и др., които са де факто затворени, могат да кандидатстват за компенсации в размер на 100% от загубения си оборот. В Унгария държавата ще възстанови 80% от стойността на резервациите в туристическия сектор, направени в рамките на 1 месец преди 8 ноември т.г.", посочват от БСК.

Бизнесът негодува и от голямото забавяне на безвъзмездната помощ от държавата. "Независимо от усилията на Министерство на икономиката, 8 месеца след избухване на пандемията и обявяване на извънредно положение в България, все още голяма част от безвъзмездните средства не са достигнали до бизнеса. Причината е, че средствата се разходват чрез оперативните програми, което е придружено с редица административни процедури. Както многократно сме подчертавали през изминалите месеци, най-важното на подкрепата в настоящата криза е не толкова нейния размер, колкото навременното ѝ предоставяне!", посочват от организацията.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички