Близо 389 млн. лв. за избори: Какво можеше да си купи България с тях?


Близо 389 млн. лв. за избори: Какво можеше да си купи България с тях?
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

6941

Близо 389 млн. лв. – толкова струват общо четирите парламентарни вота за последните две години. Какво можеше да си осигури държавата с тях? На този въпрос отговарят политици, политолози и обществени личности в ефира на bTV.

Костадин Костадинов

"Много неща. Изключително много неща може да направи. Като например да си подобри здравеопазването, да не се налага да събираме капачки за нашите болни деца, да довършим детската болница и много други неща", заяви лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов.

Соломон Паси

"Смятам, че е грешно да се броят парите, инвестирани в демокрацията. Демокрацията е скъпо удоволствие. По подобен начин можете да кажете: "Ами ние дадохме еди-колко си пари за лечение на болни. Ако не ги бяхме лекували тези болни с тези пари, какво можехме да направим? Не, демокрацията си изисква своите инвестиции и не оттам трябва да пестим, защото много по-скъпа е недемокрацията, отколкото демокрацията", подчерта бившият министър и ръководител на Атлантическия клуб у нас Соломон Паси.

Иван Лечев

"Много са нещата, които имат нужда от инвестиране в тази държава. Аз не мисля, че трябваше да се стига до тези избори. Всички знаем защо се стигна до тях/ Знаем и от къде започна всичко и се надявам, че има достатъчно много хора с мозък в главата, които знаят какво може да се промени", обясни музикантът Иван Лечев.

Радослав Бимбалов

"Аз не съм привърженик на този вид теории. Смятам, че изборите неслучайно струват пари, защото това е основният инструмент, с който демокрацията възпроизвежда власт. И не бива да цепим стотинката, когато става въпрос за това да избираме управление за тази държава. Ефективността на тези избори не зависи от тяхното провеждане, а от процесите, които се случват много преди тези избори", посочи ПР експертът Радослав Бимбалов.

Проф. Огнян Герджиков

"Разбира се на една държава винаги ѝ трябват пари. Давани за избори тези пари изглеждат малко като разточителство, но не е съвсем така. В крайна сметка изборите са нещо много важно и не сме единствената държава, която често прави избори. Така че не е чудо невиждано, макар че не е най-добрият пример, който имаме", заяви юристът и бивш служебен премиер проф. Огнян Герджиков.

Нидал Алгафари

"Ние видяхме, че страната ни не може да направи нищо с тези средства. Тази сума така звучи в ушите на хората като огромна сума, но тя не е огромна сума. Тя не би могла да помогне почти в нищо. Да, може да помогне да вдигнем пенсиите с много малко или нещо с много малко, или да свалим цените с много малко. Тоест това не е решение. Едно количество пари, това е шума, която можем да отпечатаме, но по-добрият вариант е да започнем да произвеждаме, за да имаме много такива суми и да си правим избори, когато искаме", категоричен е политологът Нидал Алгафари.

Ивайло Пенчев

"Бих ги инвестирал в някаква образователна кауза. Народът трябва да бъде образован, хората трябва да бъдат образовани. Ние правим избори, защото хората не са образовани и не могат да избират разумно какво е най-добро за тях. Най-много пари трябва да се харчат в образование у нас, но не държавно, а частно образование", заяви бизнесменът Ивайло Пенчев.

Колко струват най-скъпите избори у нас?

Цели 124 млн. лв. сме платили за двата тура на вота 2 в 1 – за президент и парламент на изборите през ноември 2021 г., като това разбираемо са най-скъпите избори до сега.

Последните избори за 2021 г. победиха в класацията за най-висока цена изборите през април, които до момента държаха първото място. Вотът тогава струваше 110 млн. и до ноември бяха най-скъпите избори за парламент, провеждани досега. Това е заради необходимостта за първи път страната ни да купува машини за гласуване.

За парламентарните избори през 2017 г. държавата отпусна почти 30 млн. лв., а изхарчени бяха около половин милион по-малко.

Как бяха разпределени основните разходи за изборите на 4 април 2021 г. според плана, одобрен от правителството:

• Машините за гласуване ни струват над 43 млн. лева;

• Отпечатването на хартиените бюлетини, изборните книжа и компютърната обработка на данните от гласуването – 6,6 млн. лв.

• За гарантиране на сигурността на вота, към Министерството на вътрешните работи ще бъдат насочени над 8 млн. лв.

• Плащането на труда на членовете на районните и секционните комисии струва 28 млн. лв.

• Почти 3 млн. са за осигуряването на дезинфектанти, маски и ръкавици за изборния процес в условията на епидемия.

• Очакванията са вчерашните избори да ни излязат близо 71 млн. лв.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички