БНБ обяви какви възпоменателни монети ще пусне през следващите три години


БНБ обяви какви възпоменателни монети ще пусне през следващите три години
Снимка:

4800

Българската народна банка ще пусне в обращение 6 възпоменателни монети през следващата 2024 година, включително една без определен тираж, като две от монетите изглежда ще отговарят на изискванията за инвестиционно злато.

Това става ясно от Монетната програма за 2024 година, приета от Управителния съвет на БНБ и публикувана на сайта на институцията. Паралелно с това, Централната банка планира да пусне по още 6 възпоменателни монети през следващите 2025 и 2026 година, става ясно от Предварителната монетна програма. От двата документа става ясно, че БНБ ще пуска по една златна възпоменателна монета без тираж, която ще носи едно и също име, всяка година до 2026 година включително.

През следващата 2024 година БНБ ще започне годината с пускането в обращение на монетата „Св. Богородица – Златна ябълка”, която ще бъде изработена от злато проба 999/1000 и предлагана в четири различни номинала (10 лева, 20 лева, 50 лева и 100 лева). Монетата, част от темата „Християнство”, ще бъде без определен тираж, като се планира да бъде емитирана през януари, според предварителния срок. Именно тази монета ще бъде пусната отново и през 2025 и 2026 година, става ясно от предварителната програма.

Припомняме, че наскоро БНБ прие промени в наредбите си, които ѝ позволяват да пуска до 4 възпоменателни монети годишно без определен тираж и до 6 монети с определен тираж. Преди промените, БНБ бе ограничена само до 6 възпоменателни монети годишно без уточнения за тиража.

БНБ увеличи броя на възпоменателните монети, които може да пуска в обращение

През месец март (предварителен срок) БНБ ще пусне монетата, част от темата „Именити българи”, посветена на 125 години от рождението на Панчо Владигеров. Паричката с тегло 16.4 грама ще бъде изработена от мед проба 999/1000 и с номинал 2 лева.

През май се очаква отново монета на тема християнство, но този път от серията „Българска иконография”. Монетата ще носи името „Св. Св. Петър и Павел” и ще бъде изработена от злато проба 999/1000, като теглото ще бъде 8.64 грама, а номиналът – 100 лева.

През септември БНБ би следвало да пусне възпоменателна монета на историческа темата от серията „Българско възраждане”. Монетата ще бъде посветена на 200 години от издаването на Рибния буквар. Изработката ще бъде от сребро с проба 999/1000 при тегло 23.33 грама. Номиналната стойност на паричката ще бъде 10 лева.

В средата на миналата година БНБ пусна златна възпоменателна монета, посветена на Паисий Хилендарски на внушителната цена от 3 755 при тираж от 4 000 броя. Монетата отговаря на изискванията за инвестиционно злато;

Снимка: БНБ

През ноември се очаква БНБ да пусне монета на тема етнография от серията „Български традиции и обичаи”. Името на монетата ще бъде „Българска гайда”, а изработката – от сребро проба 999/1000. Теглото се очаква да бъде 23.33 грама, а номиналът ще възлиза на 10 лева.

По силата на българското законодателство за инвестиционно злато се считат златните монети, определени със заповед на управителя на Българската народна банка и министъра на финансите, отсечени след 1800 година.

БНБ пуска възпоменателна монета, посветена на Найден Геров

Изискванията са минималното съдържание на злато в тях да е минимум 80%, а чистотата - равна или по- висока от 900/1000. Монетите трябва да са били и законно платежно средство в страната на произход. Когато възпоменателна монета отговаря на критериите на инвестиционно злато, към цената ѝ не се начислява ДДС.

Възпоменателни монети през 2025 и 2026 година

Според предварителната програма за отсичане на възпоменателни монети и отпечатване на възпоменателни банкноти, през 2025 година се очакват 6 монети, включително горепосочената златна монета „Св. Богородица – Златна ябълка” без определен тираж.

Другите пет монети се очаква да бъдат: „Св. Патриарх Евтимий Търновски” (злато), „100 години от рождението на Георги Парцалев” (мед), „175 години от рождението на Захари Стоянов” (сребро), „175 години от рождението на Иван Вазов” (сребро), „125 години Спешна медицинска помощ в България” (сребро).

През 2026 година, според предварителната програма, освен отново златната „Св. Богородица – Златна ябълка” без определен тираж, БНБ ще пусне още: „150 години от Априлското възстание” (сребро), „Св. Иван Рилски” (злато), „125 години от рождението на Кръстьо Сарафов” (мед) и „Преображенски манастир” (сребро).

Трябва да се отбележи, че тази програма може и да претърпи изменение в контекста на евентуалното присъединяване на България към еврозоната.

Навършват се 143 години от създаването на българския лев

Продадоха за огромна сума най-ценната българска монета

БНБ пуска възпоменателна монета по случай годишнина на Христо Ботев

БНБ пуска златна монета за 300-годишния юбилей на Паисий Хилендарски

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички