Бъдещето на българската икономика? Получаваме 16 млрд. лв. в следващите 6 години


Бъдещето на българската икономика? Получаваме 16 млрд. лв. в следващите 6 години
Снимка: iStock/Guliver

1946

В рамките на последните два месеца бяха одобрени европейските средства по 7 от оперативните програми – 14 млрд. лв., които ще се влеят в българската икономика в следващите 6 години по новия програмен период. Отделно националното съфинансиране е над 2 млрд. лв. и така общо средствата стават над 16 млрд. лв. Това заяви на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът Атанас Пеканов.

Освен това той даде и информация за статута и състоянието на оперативните програми и европейските средства за предстоящия програмен период.

"Това е реален ресурс, който ще подпомогне състоянието на страната. Той е изключително важен за българската икономика, за малките и средните предприятия, ключовата инфраструктура и ще адресира важни проблеми пред страната ни", посочи Пеканов.

По думите му много средства са осигурени за развитие на човешкия капитал, за защита на най-уязвимите групи от населението. ЕК прие споразумение за партньорство с България за 11 млрд. евро

"Трябва да осигурим сериозен контрол върху възлагането и изпълнението, за да сме сигурни, че ще постигнем максимален ефект, било чрез промяна на средата, на икономиката, условията на живот за работещите, за предприемачите, за гражданите", заяви Пеканов и добави, че това е третият програмен период за България и в него се надява страната да продължи да подобрява практиките и да успява да използва тези ресурси все по-добре.

Атанас Пеканов подчерта, че е свършена изключително много работа от няколко последователни екипа от няколко правителства.

По думите на вицепремиера ЕС отпуска тези средства за конвергенция, за достигане на европейския стандарт за по-бързо догонване на европейските икономики. Пеканов обясни, че някои от тези средства са отделяни за различни видове кризи с краткосрочен характер като COVID-19 пандемията например. "Дългосрочно обаче европейските структурни фондове и кохезионни програми целят да подпомагат догонването, сближаването, кохезията и трябва да запазят този характер", посочи Пеканов.

Според него ЕС трябва да разполага с отделен ресурс за справането с кризите. По думите на вицепремиера оперативните програми имат ясна цел – да помагат за сближаването на регионите в ЕС, да помагат на страни като България да догонват по-бързо. Той подчерта, че сега се навлиза в ключовата фаза на тези оперативни програми и това е тяхната реализация. ЕК отпуска допълнителни 55 млн. евро за България за уязвимите групи

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Решение в енергийна криза: ЕС финансира поставянето на соларни панели на жилището ни

ЕК намали парите за България по Плана за възстановяване с над 500 млн. евро

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички