България ще получи 45 млн. евро от ЕК за укрепване на външните граници


България ще получи 45 млн. евро от ЕК за укрепване на външните граници
Снимка: iStock

1542

Европейската комисия предоставя нова финансова подкрепа на Румъния и България за укрепване на управлението на външните граници. България ще получи 45 млн. евро, а Румъния – 10,8 млн. евро, за изпълнението на пилотните проекти в областта на убежището, връщането, управлението на границите и международното сътрудничество.

Средствата ще се добавят към националните програми в рамките на Инструмента за финансова подкрепа за управлението на границите и визовата политика, част от Фонда за интегрирано управление на границите.

Двата пилотни проекта в Румъния и България започнаха през март 2023 г. за 6 месеца с цел по-добро и устойчиво европейско управление на миграцията.

ЕК ще отправи покани за представяне на предложения, отворени за всички държави членки, за разработването на електронни системи за наблюдение по сухопътните външни граници (140 млн. евро) и за подкрепа на системите за приемане и предоставяне на убежище в държавите членки, подложени на натиск (120 млн. евро), като се обърне внимание на приемане на непридружени малолетни лица и капацитета за приемане на границата, уточняват от ЕК.

За ефективно управление на външните граници ЕК е отпуснала на държавите членки 4,3 млрд. евро (ИУГВ), заедно с 6,3 млрд. евро за управление на миграцията (Фонд „Убежище, миграция и интеграция“, ФУМИ) в рамките на настоящата многогодишна финансова рамка за периода 2021-2027 г.

От ЕК отчитат напредъка на България – предприетите стъпки за подобряване на ускорените процедури за предоставяне на убежище и списъка на сигурните страни на произход в съответствие с правилата на ЕС. ЕК оценява и работата по цифровизацията на системите за убежище и връщане с подкрепата на агенциите на ЕС и службите на ЕК.

България вече засили сътрудничеството с Агенцията на Европейския съюз в областта на убежището (EUAA) по отношение на убежището и приемането. Предвижда се през лятото да приключи преразглеждането на оперативния план на EUAA за България.

Страната засили и сътрудничеството с Frontex и Европол за борба с мрежите за контрабанда и за ограничаване на последващи движения на лицата в рамките на ЕС. Страната изгради национален механизъм за обмен на информация и скоро ще създаде оперативна работна група за борба с незаконното проникване на мигранти.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ЕС отпуска обещаните 6 млрд. евро на Турция за бежанците

ЕС иска да поднови пакта за миграция с Турция

За десетилетие бежанците са се удвоили, Covid не ги спира

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички