Централната банка на Япония остави основните лихви без промяна


Централната банка на Япония остави основните лихви без промяна
Снимка: iStock/Guliver

1905

Централната банка на Япония остави без промяна основните параметри на парично-кредитната си политика, показват резултатите от приключилото днес двудневно заседание на ръководството на банката, първото за новия ръководител на Централната банка Казуо Уеда.

„Краткосрочният лихвен процент по депозитите на търговските банки в Централната банка се запазва на -0,1%, целевата доходност на 10-годишните държавни облигации – около нула“, гласи изявление на Японската централна банка, пише Интерфакс.

Централната банка на Япония запази и диапазона, в който може да се колебае доходността на 10-годишните държавни облигации – +/- 0,5%.

Същевременно, прави впечатление липсата в изявлението на фразата, за намерението на банката да запази основната лихва на текущото ниво (или по-ниско), което Централната банка на Япония повтаря от октомври 2019 г.

Освен това Централната банка повтори, че е готова да поддържа стимулираща политика, докато инфлацията в страната се стабилизира на целевите 2%.

Банката на Япония също обяви намерението си да направи ревизия на парично-кредитната политика, резултатите от която ще бъдат публикувани след 12-18 месеца. Подобен преглед е необходим, тъй като „постигането на ценова стабилност е проблем от 25 години“ и Централната банка е опитала много мерки за решаване на проблема.

Според прогнозата на Японската централна банка, инфлацията в страната (без тази при пресните храни) през текущата финансова година, която приключва през март 2024 г., ще е 1,8% на годишна база (предишна прогноза – 1,6%).

Централната банка на Япония понижи прогнозата си за ръста на БВП за текущата финансова година до 1,4%, от 1,7%. За следващите 2 години (2024 г. и 2025 г.), очакванията на Централната банка са за ръст на икономиката на страната, съответно с 1,2% и 1%.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Заплатите в японските компании с най-големия ръст от десетилетия

Инфлацията в третата икономика в света достигна 40-годишен връх

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички