Донорска конференция на ЕС събра над 7 млрд. евро в помощ на Турция и Сирия


Донорска конференция на ЕС събра над 7 млрд. евро в помощ на Турция и Сирия
Снимка: Getty images

2362

Международната донорска конференция, организирана от Европейския съюз, е събрала над 7 млрд. евро във вид на безвъзмездни средства и заеми в помощ на жертвите на земетресението в Турция и Сирия, заяви премиерът на Швеция Улф Кристершон, цитиран от ДПА.

По думите на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен събраната сума е „надминала очакванията“ и нарече резултата „отличен“. „Толкова се радвам да видя днес, че международната общност силно се застъпва за усилията на Турция и Сирия да се възстановят“, добави тя.

„ЕК ще даде 1 млрд. евро на Турция и Сирия, като по-голямата част от средствата ще бъдат в помощ на хората от арабската държава“, обяви по-рано Фон дер Лайен.

„Германия е удвоила помощта си за жертвите на земетресението в Турция и Сирия до 240 млн. евро“, заяви германският министър на външните работи Аналена Бербок.

На 6 февруари регионът около турско-сирийската граница беше ударен от две силни земетресения, отнели живота на над 50 000 души и оставили милиони хора без дом. Фон дер Лайен и Кристершон, чиято държава е ротационен председател на ЕС, организираха донорската конференция в Брюксел.

Около 13,5 млн. души бяха засегнати в 11 провинции на Турция, а именно Кахраманмарас, Хатай, Газиантеп, Адияман, Малатия, Адана, Диарбекир, Килис, Османие, Санлиурфа и Елазиг. На колко се оценяват щетите от земетресенията в Турция?

В съседна Сирия са загинали най-малко 4500 души, а ранените са над 8700.

Очаква се земетресенията засегнали сериозно и Сирия, да причинят свиване на сирийския реален брутен вътрешен продукт с 5,5% през 2023 г.

Същевременно за възстановяване и реконструкция на арабската страна ще са нужни 7,9 млрд. долара за 3 години, обяви Световната банка, цитирана от Reuters.

Според доклада на Световната банка, осигуряващ бърза оценка на щетите и нуждите на Сирия, земетресенията, разтърсили северната и западната част на страната на 6 февруари и 20 февруари, са причинили физически щети за 3,7 млрд. долара и още 1,5 млрд. долара икономически загуби от комбинирано въздействие на щетите от двата труса и сумата възлиза на 5,2 млрд. долара. Сирийската икономика с катастрофално свиване заради земетресенията

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ЕБВР инвестира милиарди за възстановяването на засегнатите райони в Турция

Поне 100 млрд. долара заради земетресенията в Турция, почти няма помощ

Доброволчески организации у нас набират средства и материална помощ за Турция и Сирия

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички