Оценката за щетите от земетресенията в Турция стана чудовищна, малко донори помагат


Оценката за щетите от земетресенията в Турция стана чудовищна, малко донори помагат
Снимка: Getty Images

9110

Щетите от силните земетресения, които разтърсиха югоизточна Турция миналия месец ,се оценяват на над 100 млрд. долара, съобщи висш служител на ООН, цитиран от "Дейли Сабах".

"Вече е ясно, че само щетите ще възлязат на повече от 100 млрд. долара", заяви Луиза Винтън от Програмата на ООН за развитие (ПРООН) пред репортери чрез видеовръзка от провинция Газиантеп, като добави, че разходите за възстановяване "ще бъдат в допълнение към това".

Земетресенията с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер на 6 февруари причиниха мащабни разрушения в югоизточната част на Турция, като отнеха живота на над 46 000 души и доведоха до срутване или сериозни щети на над 230 000 сгради. Отделно са жертвите и щетите в Сирия.

Описвани като най-тежкото бедствие в съвременната история на страната, трусовете, които засегнаха сериозно и съседна Сирия, засегнаха район, в който живеят около 13,5 млн. души или над 15% от турското население.

Миналата седмица Световната банка изчисли, че опустошителните трусове са нанесли щети на стойност над 34 млрд. долара, като възстановяването вероятно ще удвои тази сума. Но Винтън заяви, че турското правителство, с подкрепата на ПРООН, Световната банка и Европейския съюз, е направило оценка за много по-големи щети, пише БГНЕС. Макар и предварителни, "от направените до момента изчисления става ясно, че себестойността на щетите, представена от правителството и подкрепена от тримата международни партньори, ще надхвърли 100 млрд. долара", каза тя.

В помощ на пострадалите в Турция: ООН с призив да се отпуснат 1 млрд. долара

Забележките на Винтън идват в навечерието на голяма донорска конференция, която ще се проведе следващата седмица. Предварителният размер на щетите, който според Винтън обхваща само Турция, се използва като основа за донорската конференция за мобилизиране на средства за пострадалите от земетресението в Брюксел на 16 март.

По думите на Винтън досега ПРООН е "много разочарована и натъжена" от ниската степен на отклик на призивите за финансиране до момента. Понастоящем призивът за светкавично отпускане на 1 милиард долара, отправен на 16 февруари, е изпълнен само с 9,6% от общата сума, каза тя.

Винтън описа сцените в най-засегнатата провинция Хатай в Турция като "апокалиптични", като заяви, че стотици хиляди домове са разрушени. "Нуждите са огромни, а ресурсите са оскъдни", категорична е тя.

Високи цени и недостиг: Земетресенията задълбочиха още жилищната криза в Турция

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички