В помощ на пострадалите в Турция: ООН с призив да се отпуснат 1 млрд. долара


В помощ на пострадалите в Турция: ООН с призив да се отпуснат 1 млрд. долара
Снимка: Getty Images

3629

Организацията на обединените нации отправи призив за отпускане на 1 млрд. долара в помощ на жертвите на опустошителното земетресение в Турция от миналата седмица, при което загинаха хиляди хора, а милиони други имат нужда от помощ. Милиарди потекоха към Турция след земетресението. Кой се притече на помощ?

По думите на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш средствата ще осигурят хуманитарна помощ за 3 месеца на 5,2 млн. души.

Според него парите ще позволят на организациите за помощ бързо да увеличат мащаба на така важната подкрепа, включително и за продоволствената сигурност, защитата, образованието, водата и подслона.

„Нуждите са огромни, хората страдат и нямаме време за губене. Призовавам международната общност да се активизира и да финансира изцяло тези усилия в отговор на едно от най-големите природни бедствия“, заяви Гутериш.

Трусът с магнитуд 7,8 по Рихтер през на 6 февруари отне живота на над 40 000 души в Югоизточна Турция, а още няколко хиляди души загубиха живота си от другата страна на границата в Сирия.

Според Анкара бедствието е засегнало пряко над 9 млн. души в Турция.

„Народът на Турция е преживял неописуема мъка. Трябва да застанем до тях в най-тъмния им час и да гарантираме, че ще получат подкрепата, от която се нуждаят“, заяви координаторът на ООН за извънредна помощ Мартин Грифитс, оглавяващ и Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA). Земетресението в Турция ще струва поне 84 милиарда долара

В изявлението на OCHA се казва още, че стотици хиляди хора – малки деца и възрастни хора – нямат достъп до подслон, храна, вода, отоплителни уреди и медицински грижи при минусови температури. Освен това около 47 000 сгради са разрушени или повредени в цяла Турция, а хиляди хора са потърсили убежище във временни приюти.

ОСНА посочи, че ООН доставя топла храна, хранителни продукти, палатки, топли зимни дрехи, одеяла, матраци, кухненски комплекти и медицински консумативи в засегнатите райони.

Във вторник ООН отправи апел и за 397 млн. долара в помощ на жертвите на земетресението в Сирия. А по-рано организацията предостави 50 млн. долара за оказване на помощ чрез централния си фонд за спешно реагиране.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Стадион от Мондиала в Катар ще подслони пострадалите в Турция

JPMorgan с мрачна прогноза за щетите от земетресението в Турция

Оценка на ЕБВР: Земетресението ще заличи един процент от БВП на Турция

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички