Високи цени и недостиг: Земетресенията задълбочиха още жилищната криза в Турция


Високи цени и недостиг: Земетресенията задълбочиха още жилищната криза в Турция
Снимка: Getty Images

5610

Цените за покупка и наем на недвижими имоти в Турция може да нараснат много повече в близко бъдеще, след най-разрушителните земетресения в страната от век насам. Това пише икономическото издание Dunya, като се позовава на мненията на експерти по недвижими имоти.

Милиони хора, принудени да напуснат домовете си, се насочват към други градове в търсене на подслон, което също се добавя към жилищната криза, при която наемите растат на фона на ускоряващата се инфлация, пише Bloomberg.

Миграцията към съседни провинции в югоизточната част на страната и към големи градове на запад води до ръст на наемите с 45%, сочи изследване на базирания в Истанбул TSKB Real Estate Appraisal.

Според брокерите, с високите цени ще сблъскат първо, големи градове като Истанбул, Измир и Анкара. Примери за предполагаемо безопасни места са квартал „Бейкоз“ в Истанбул и „Урла“ в Измир на Егейско море.

Основните фактори за увеличаването на цените са именно масовите миграции на жителите, както и липсата на някакъв контрол от властите на пазара на недвижими имоти. Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че около 2,2 млн. души са напуснали 11-те засегнати провинции след земетресенията на 6 февруари, при които загинаха почти 50 000 души в Турция и съседна Сирия. Хората, останали в района, пък преживяха още земетресения на 20 февруари.

„Има голямо търсене както на имоти под наем, така и за покупка. Хората, живеещи в смятани за рискови райони, идват в нашите офиси, но няма много налични жилища, особено за наем“, коментира Ахмет Онсов, брокер на недвижими имоти в богато предградие на Истанбул.

По думите на Гюнай Левент, брокер, който работи в квартал „Урла“ в Измир клиенти се обаждат от центъра на града и от други големи градове, като питат за самостоятелни къщи или апартаменти в ниски сгради.

Освен това собствениците на имоти са започнали да повишават цените в отговор.

Лидери на опозицията призовават за забрана на продажбите на жилища на чужденци. Икономическото издание Dunya пише, че според експертите един от начините за облекчаване на проблема е контрол от държавата на вдигането на наемите, така че от наемателите да не се искат „непосилни суми“ за апартамент или къща. Има предложение също да се създаде и национална карта за средните цени на наемите за всички 81 провинции на Турция. Средният наем на жилище вече нарасна със 177% на годишна база преди земетресенията, обяви изданието, като се позова на данни на компанията за имотни анализи Endeksa.

„Когато дойдем на власт, ще предотвратим продажбите на жилища на чужденци за 5 години“, заяви Кемал Кълъчдароглу, ръководител на Народнорепубликанската партия и възможен кандидат на президентските избори през май.

Лидерът на националистическата Добра партия Мерал Акшенер също призова за забрана, като се позова на „опасността от демографска промяна“ в провинции, граничещи със Сирия, където има стотици хиляди бежанци. Средните цени на жилищата в Турция нараснаха с 59% в реални изражения през 2022 г., според данни на централната банка.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Стадион от Мондиала в Катар ще подслони пострадалите в Турция

Земетресението в Турция ще струва поне 84 милиарда долара

Оценка на ЕБВР: Земетресението ще заличи един процент от БВП на Турция

JPMorgan с мрачна прогноза за щетите от земетресението в Турция

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички