Драстично повишение на докторантските стипендии


Драстично повишение на докторантските стипендии
Снимка: iStock

6488

Месечната стипендия за докторантите в държавните университети и научни организации ще се увеличи с 50% - от 500 лв. на 750 лв., считано от 1 април 2022 г. Това предвижда проектопостановление на Министерски съвет, внесено от министъра на образованието акад. Николай Денков.

По досегашните правила докторантите в държавните ВУЗ-ове с най-добри научни резултати всяка година получаваха допълнителни стипендии. Финансовите бонуси обаче не са дали очаквания резултат - не се забелязва по-високо качеството на научната работа на докторантите, нито се увеличава броят на младите учени, желаещи да останат в страната. Според данни на министър Денков от 5300 души през 2018 г. зачислените редовни докторанти са намалели до едва 1300 през 2020 г.

По-високите стипендии са част от стратегията на МОН за "дълготрайна политика по отношение на грижата за докторантите". Те ще им позволят да се фокусират върху обучението си и да постигнат по-високи резултати. С новите правила даването на стипендии трябва да се оптимизира, да се повиши качеството на обучение и то да отговаря в по-голяма степен на очакванията на работодателите.

Просветното министерство поиска увеличение на студентските и докторантските стипендии в края на миналата година. Тогава стана ясно, че парите за заплати в университетите и в БАН ще бъдат увеличени, включително и за непедагогическия персонал.

По-високи стипендии се очаква да получат около 3500 докторанти, обучаващи се в държавните висши училища, и около 300 докторанти в научните организации. За целта от 1 април до края на декември 2022 г. са планирани 8.6 млн. лв., разчетени по бюджета на МОН. За календарна година са необходими 11.4 млн. лв., които ще бъдат планирани със закона за държавния бюджет за 2023 г. по бюджетите на съответните държавни университети, БАН и останалите научни организации.

Докторантите трябва да получат увеличените си стипендии, след като постановлението бъде одобрено от МС. Тогава ще започне да се плаща новият, по-висок размер, заедно с добавката със задна дата от 1 април.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

До 50 млн. лв. държавни гаранции за кредитиране на студенти и докторанти

Университети ще дават хибридни дипломи на бакалаври и магистри

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички