Защо заплатите в Софийския университет са по-малки от учителските?


Защо заплатите в Софийския университет са по-малки от учителските?
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

11041

1200 лв. е основната заплата на един професор в Софийския университет "Св. Климент Охридски", а чистата заплата след облагане е около 931 лв. Един доцент взима 1080 лв. бруто, а нетното му възнаграждение е 838 лв. В същото време брутната заплата на главен асистент в СУ е 950 лв. (737 лв. чисто), а заплатата на един асистент – 920 лв. (713 лв. чисто).

След предстоящото увеличение средната учителска заплата от Нова година ще е по-висока от основното възнаграждение на един професор в Алма Матер.

Това е проблем от 30 години. Дори малко да са се увеличили заплатите, съм сигурен, че всеки от колегите работи и нещо друго. Това заяви в ефира на сутрешния блок на bTV ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски", проф. Анастас Герджиков, коментирайки ниските заплати във Висшето учебно заведение.

"През 90-те години всички бяхме принудени да работим поне на 3 места. Сега, дори заплатите да са се увеличили малко, те са крайно недостатъчни и съм сигурен, че всички колеги работят и нещо друго", казва той.

По думите на ректора всеки е намерил начин за някакви други приходи. Разговаряно е с финансовия министър, който се е съгласил да се увеличат заплатите на преподавателите в СУ. Държавата ще отдели най-вероятно над 50 млн. лв., така че заплатата на асистент да е поне равна на учителската, както и увеличение за всички останали длъжности, пояснява Герджиков.

Съотношението между преподаватели и студенти е определящо за ниските възнаграждения в най-старото ни висше учебно заведение.

Ректорът признава, че има хора в университета, които са назначени на две или повече позиции. Има 150 души преподаватели, които получават по-висока заплата от мен, а от администрацията, това са поне 10 души, каза още Анастас Герджиков.

"Професорската ми заплата е 1200 лв. Брутната заплата се формира от основната и допълнителните възнаграждения. Основните допълнителни възнаграждения са трудов стаж, докторска степен и допълнителни дейности.

В моя случай към тези 1200 лв. се прибавят 300-400 лв. заради трудовия стаж, 400-500 лв. заради докторската степен и 920 лв. заради това, че съм ректор. По този начин брутната ми заплата става около 2700 лв. Има 150 преподаватели, които получават по-високи заплати от мен. В администрацията също има хора, които получават повече от мен", обяснява проф. Герджиков.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички