Двойно увеличение на капиталовите разходи според служебното правителство - защо?


Двойно увеличение на капиталовите разходи според служебното правителство - защо?
Снимка: iStock/Guliver

3067

Има почти двойно увеличение в проекта за бюджет на служебното финансово министерство по отношение на капиталовите разходи. Предвидени са 10,1 млрд. лева по това бюро на бюджета, докато през 2022 година бяха изхарчени 5,5 млрд. лева.

ОЩЕ по темата: Какъв бюджет внесе служебното правителство?

От заложените 10,1 млрд. лв. в проектобюджет 2023 за капиталови разходи 4 млрд. лв. са по линия на европейските средства. В това число са включени разходи по завършването на стария програмен период – 2023 г. е последна година за извършване на разходи, заложени са и разходите по националния план за възстановяване и устойчивост, както и малка сума по новия програмен период. В тази част от разходите не може да се орязват средства. Икономия може да има при евентуално неизпълнение, обяснява в. "Сега" след справка от финансовото министерство.

1,2 млрд. лв. са предвидените капиталови разходи по бюджетите на общините. Размерът е съизмерим спрямо изразходваното по това перо през миналата година. Според данните за изпълнението на консолидираната фискална програма към края на 2022 г. капиталовите разходи на общините са били точно толкова – 1,26 млрд. лв. Тук също трудно може да се очаква оптимизация на фона на предстоящите местни избори и големите нужди на общините.

В останалите 4,9 млрд. лв. капиталови разходи по държавния бюджет основните харчове са за отбрана и пътна инфраструктура. Капиталовите разходи за отбрана са в размер на 1,2 млрд. лв. - тук става въпрос за изпълнение на ангажименти на България към НАТО и едва ли може да се очаква промяна.

Още от сега е ясно, че ще има спорове за капиталовите разходи по бюджета на МРРБ за пътна инфраструктура. Тук са заложени 2,1 млрд. лв. за ново строителство и основни ремонти, като увеличението е с близо 1 млрд. спрямо 2022 г. В този 1 млрд. лв. обаче са включени 420 млн. лв. за доразплащане на 50% на стартирали ВиК и пътни проекти на общините по взето решение през 2022 г. 576 млн. лв. са заложени за продължаване на строителните дейности по изграждане на магистрала „Хемус“ и пътя „Видин-Ботевград“.

МРРБ има увеличение и на разходите в перо текуща издръжка в размер на близо 450 млн. лв., като 400 млн. лв. от тях са разплащане на стари задължения по вече прекратените договори за пътно поддържане. Тоест близо 900 млн. лв. от бюджета на МРРБ са за плащане на стари сметки.

Извън тези големи разходи капиталовите разходи на всички останали министерства и самостоятелните бюджети на БАН и ВУЗ-овете са общо 1,6 млрд. лв. Сред тях също вероятно има спешни разходи, а вече се разбра, че някои приоритетни капиталови програми отпадат.

ОЩЕ по темата: Какъв бюджет внася служебният кабинет?

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички