Какъв бюджет внесе служебното правителство?


Какъв бюджет внесе служебното правителство?
Снимка: БГНЕС

4029

Премиерът Гълъб Донев и министърът на финансите Росица Велкова представиха параметрите на държавния бюджет за 2023 г.

Той е с дефицит от 6.4% от БВТ, който в номинално изражение представлява почти 12 млрд. лева

Бюджетът е изготвен от служебното правителство и ще бъде внесен за гласуване в Народното събрание. Донев вече се ангажира, че макрорамката ще влезе в парламента до края на април.

Още: Какво предстои за Бюджет 2023?

"В последните дни всички говорят за бюджет. Финансовият план за оставащите месеци от 2023 г. без съмнение е най-сериозната задача, която предстои пред всички нас. Докато всички говорят за бюджет, в Министерство на финансите се работи усилено за изготвянето му. В последните месеци представяхме аргументите на служебното правителство да предложи на 49-ото Народно събрание проект на закон за държавния бюджет за 2023 г. със съответните приходни и разходни мерки за постигане за бюджетно салдо с дефицит от 3% от БВТ на страната, който да отговаря на критериите за Пакта на стабилност и растеж", посочи Донев.

"Тази седмица двете най-големи политически коалиции ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ обсъдиха бюджета и от заявеното стана ясно, че не подркепят промените в данъчното законодателство. Подобно мнение изразиха и други политически партии. При ясно заявената липса на подкрепа, внасянето на бюджет с дефицит 3% би било с предизвестен финал", допълни той.

"Затова след проведени разговори и анализ служебното правителство реши - в НС да бъде внесен закон за държавния бюджет за 2023 г., разработен на база действащо законодателство. Предложеният законопроект за бюджет за 2023 е с дефицит от 6.4% от БВТ, който в номинално изражение представлява почти 12 млрд. лева", подчерта служебният премиер.

"Със законопроекта не предлагаме промяна в данъчната политика. При това положение ще е необходимо да бъде изтеглен нов дълг в размер на 13.7 млрд. лв., като в края на 2023 г. размерът на дълга ще достигне 46.8 млрд. лв.", заяви от своя страна финансовият министър Росица Велкова - Желева.

Така тя на практика се отказа от идеята си за данък "свръхпечалба" и връщане на старите ДДС-ставки.

Още: Данък "Свръхпечалба" и връщане на старите ДДС ставки предлага кабинетът

Стана ясно, че в проекта на бюджет е отразено увеличението на минималната работна заплата от 1 януари 2023 г. от 710 на 780 лв. "Предвидено е увеличение на разходите за персонал с 10% за всички бюджетни структури, които не са получили увеличение за 2022 г. За предучилищното и училищното образование са осигурени 545 млн. лв., от които 465 млн. лв. за възнаграждения на педагогическия персонал.

Пенсионната политика се базира на допусканията за осъвременяване на всички размери на пенсиите с 12% за 2023 г. от 1 юли, като в резултат на това разходите за пенсиите по бюджета на ДОО нарастват с 3.7 млрд. лв. спрямо Закона за 2022 г.", обясни Велкова. Предвидени са 1.4 млрд. лв. за инвестициите по Плана за възстановяване и устойчивост. "По усвояването на европейските средства сме предвидили 2.4 млрд. лв. по разплащания за стария програмен период с оглед да няма загуба на европейски средства", добави финансовият министър.

В момента в държавата действа Бюджет 2022, който в края на миналата година бе удължен от 48-ото Народно събрание.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички