ЕЦБ очаква по-ниска инфлация през тази година


ЕЦБ очаква по-ниска инфлация през тази година
Снимка: iStock

1212

Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да запази основните си лихвени проценти непроменени след днешното си заседание по паричната политика. От предходното заседание на Управителния съвет през януари инфлацията допълнително намаля, обосновават решението си от ЕЦБ.

Експертите на Евросистемата, която се състои от Европейската централна банка и от централните банки на страните от ЕС, при които еврото е национална валута, представят и новите си четиригодишни прогнози за повишаването на потребителските цени, публикувани на сайта на ЕЦБ.

Още: ЕЦБ с рекордни загуби за 2023 г.

Инфлация

В новите икономически очаквания на банката е залегнала по-ниска оценка за инфлацията тази година, което отразява основно ефектите от спада при цените на енергията.

Сега ЕЦБ залага на инфлация в еврозоната от 2,3 на сто през 2024 г., 2 на сто през 2025 г. и 1,9 на сто през 2026 г.

Прогнозите за основната инфлация, която не взема предвид цените на енергията и хранителни продукти, също са преразгледани надолу. Сега ЕЦБ очаква основна инфлация от 2,6 на сто през тази година, 2,1 на сто догодина и 2 на сто през 2026 г.

При предишните прогнози на ЕЦБ, направени през декември, банката предвиждаше малко по-висока инфлация - 2,7 на сто през 2024 г., 2,3 на сто през 2025 г. и 2,1 на сто през 2026 г.

Още: Инфлацията в еврозоната може да намалее по-бързо от очакваното

Въпреки че повечето индикатори, свързани с основната инфлация, допълнително се смекчиха, вътрешният ценови натиск остава висок, отчасти поради силния ръст на възнагражденията, предупреждават експертите на Евросистемата.

Условията за финансиране са рестриктивни, а миналите увеличения на лихвите продължават да натежават върху търсенето, което от своя страна спомага за намаляване на инфлацията.

Растеж 

Оценките за икономическият растеж на еврозоната обаче също са ревизирани надолу за настоящата година в сравнение с прогнозите от декември.

Сега се предвижда брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната да се разшири с 0,6 на сто тази година, докато през декември се очакваше ръст с 0,8 на сто. За 2025 г. и 2026 г. ЕЦБ залага на растеж със съответно 1,5 и 1,6 на сто, при 1,5 на сто и за двете години при предишната прогноза.

Управителният съвет на ЕЦБ днес препотвърди решимостта си да остави лихвите на достигнатите нива за толкова дълго, колкото е необходимо, за да противостои на инфлацията и да спечели битката си с нея.

Лихви

Бъдещите решения на Управителния съвет за лихвените проценти ще се основават на оценка на перспективите за инфлацията в светлината на постъпващите икономически и финансови данни, динамиката на основната инфлация и силата на трансмисията на паричната политика на ЕЦБ.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички