ЕЦБ с рекордни загуби за 2023 г.


ЕЦБ с рекордни загуби за 2023 г.
Снимка: iStock

2045

Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви днес рекордна годишна загуба за 2023 година и не изключи тази тенденция да продължи и в бъдеще, тъй като агресивното покачване на лихвите я принуждава да плаща милиарди евро на банките, предаде Ройтерс.

ЕЦБ, която вдигна лихвите до безпрецедентно високо равнище през последните две години, има раздут баланс след десетилетие на финансови стимули и търговските банки сега печелят солидни лихви от трилионите евро, които бяха отпечатани в епохата на вяла инфлация.

"Загубата отразява ролята на и необходимостта от политически действия от страна на Евросистемата (ЕЦБ и националните централни банки - бел. ред.) при изпълнението на основния й мандат за поддържане на ценова стабилност и няма отношение към способността й да провежда ефективна парична политика", заяви финансовата институция.

Още: Увеличават ли се фалшивите евробанкноти: ЕЦБ излезе с данни

ЕЦБ, централната банка за 20-те страни от еврозоната, обяви, че загубата й преди освобождаването на провизиите, е била 7,9 милиарда евро спрямо 1,6 милиарда евро през 2022 година.

За разлика от търговските банки централната банка може да оперира при изчерпани провизии и дори при отрицателен собствен капитал. Тези загуби могат да засилят съмненията в надеждността й, да лишат правителствата от печалба от дивиденти и да повлияят на предстоящия дебат за нова оперативна рамка.

ЕЦБ отпечата пари в брой, за да купи правителствени облигации с надеждата, че мащабните и евтини кредити ще подхранят икономическия растеж и ще върнат инфлацията на заложените 2 на сто. Когато лихвите бяха отрицателни, това носеше малко разходи на ЕЦБ, но сега франкфуртската институция трябва да плаща 4-процентна лихва.

Още: ЕЦБ отново не промени лихвите, решена да пребори инфлацията

Търговските банки все още разполагат с излишна ликвидност на стойност 3,5 трилиона в еврозоната и може да е необходимо десетилетие, за да се изтеглят тези пари от финансовата система, без това да доведе до нестабилност.

Междувременно ЕЦБ е спечелила само скромни постъпления от облигациите, които е продала по схемата за стимулиране на икономиките.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички