ЕЦБ засилва контрола върху ликвидните резерви на банките


ЕЦБ засилва контрола върху ликвидните резерви на банките
Снимка: iStock

2496

Европейската централна банка (ЕЦБ) засилва контрола си върху ликвидните резерви на банките и може да определи по-строги изисквания към отделните кредитори по-късно през годината. Това съобщиха за Блумбърг източници, запознати с въпроса.

В годишния преглед на рисковете, извършван от ЕЦБ, вероятно ще се обърне повече внимание върху управлението на ликвидни средства, включително потенциала за по-висока граница на ключови показатели като коефициента на ликвидно покритие, са казали още лицата, пожелали анонимност.

Според тях тези намерения идват в допълнение към засиленото взаимодействие по темата между банките и ЕЦБ.

ЕЦБ повиши основната лихва до най-високото ниво от 2008 година

Колапсът на швейцарската банка Credit Suisse през март и на няколко американски кредитори, сред които Silicon Valley Bank, поставиха под въпрос готовността на банките да посрещнат изтегляния на депозити, както и ефективността на показателите, които инвеститорите и регулаторите следят, за да преценяват способността им да издържат на кризи.

Кризата се задълбочава: Още няколко американски банки изпаднаха в затруднения

Въпреки че ликвидността е ключова за банковия надзор, регулаторите напоследък бяха фокусирани върху по-належащите въпроси за банковия капитал и кредитния риск. Още в края на 2021 г. ЕЦБ започна да настоява банките да следят по-внимателно за нивата си на ликвидност, тъй като по-високата инфлация сочеше нарастващи разходи за финансиране. Неотдавнашният крах на американските кредитори засили този контрол.

Говорител на ЕЦБ отказа коментар по темата.

Европейската институция вероятно ще получи първоначалните резултати от годишния си преглед на банковите рискове през лятото, са посочили източниците. Очаква се тази година ЕЦБ да класифицира банките, разпределяйки ги в различни групи в зависимост от това колко уязвими са техните бизнес модели за изтичане на капитали, споделят двама от източниците.

Депозитите на големите клиенти вероятно ще бъдат във фокуса на проверките, тъй като индивидуални тегления могат бързо да източат ликвидните резерви на банката.

Като алтернатива на евентуалното повишаване на коефициента на ликвидно покритие, ЕЦБ може да насочи критиките си към отделни банки за качеството на техните резерви или способността им да ги управляват, са посочили също така запознатите лица.

Развитието на ситуацията, и по-специално скоростта на решенията, взети от вложителите и другите участници на пазара, потвърждават, че "трябва да се обърне по-голямо внимание" на банковата ликвидност и финансиране, според председателя на Европейския банков орган Андреа Енрия.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички