Кризата се задълбочава: Още няколко американски банки изпаднаха в затруднения


Кризата се задълбочава: Още няколко американски банки изпаднаха в затруднения
Снимка: iStock

4187

Кризата в американската банкова система не спира – поредна регионална финансова институция обмисля „стратегически варианти“ след срив на акциите, а още няколко загубиха доверието на инвеститорите. От PacWest обявиха, че преговарят с потенциални партньори и инвеститори, след като загубиха 52% от пазарната си стойност в рамките на ден, предават световните агенции.

Подобно е положението и с Western Alliance, чиито акции са спадат с 23%. Всичко това се случва е на фона на опитите на Федералния резерв да успокои пазара, след като JPMorgan Chase купиха фалиралата First Republic Bank.

Малките и средни регионални банки в САЩ са в тежко положение от март, когато паника в социалните мрежи „събори“ свързаната с технологичния сектор SVB.

Вложителите започнаха масово местене на депозитите си към по-големите играчи, като това доведе до неплатежоспособността и на First Republic – калифорнийска банка, насочена към по-заможните. Нейните вложители бяха спасени с продажбата, но пък инвеститорите загубиха парите си. Посланията на централната банка бяха към това, че цялата операция е скъпа и болезнена, но е предотвратила разрастване на епидемията. След фалита: Какво ще случи с First Republic Bank и банковия сектор в САЩ?

Големите банки и инвестиционни компании не са особено ентусиазирани да спасяват регионалните играчи без правителствена подкрепа, а някои експерти виждат и по-голям проблем – именно във Фед.

Рязкото антиинфлационно вдигане на лихвите сериозно ще затрудни всички, теглили кредити на ниски лихви и са ги обезпечили с активи като офисна и производствена площ, чиято цена се очаква сериозно да се понижи. Според някои оценки, около половината американски банки сега са с отрицателен капитал и при паника не биха могли да издържат.

От PacWest обявиха късно в сряда, че „по план“ върви продажбата на кредитното им портфолио за 2,7 млрд. долара, което ще осигури допълнителна ликвидност след „инжекцията“ от 1,4 млрд. долара от инвеститора Atlas SP Partners в края на март.

„Наскоро с компанията се свързаха няколко потенциални партньори и инвеститори – обсъжданията продължават. Ще продължи разглеждането на всички варианти за повишаване на стойността за вложителите“, гласи официалното съобщение. По информация на Reuters продажбата е сред разглежданите вариантите.

От банката твърдят, че няма рязък отлив на вложители от продажбата на First Republic.

PacWest, която е сред 100-те най-големи американски банки, загуби около 90% от пазарната си стойност от март и сега търси решения – преди да се наложи да се намесят регулаторите.

Western Alliance също се разклати в последните дни, а спад в цената на акциите има и при Zion, First Horizon и Comerica.

„Доверието в една финансова институция се гради за десетилетия и се разрушава за дни. Когато плочките домино започват да падат, следващата най-слаба банка започва да се клати. Докато инвеститорите не получават награда за това, че са заложили на нестабилна банка, няма да има залози, а най-добрата сделка ще е на последната цена“, написа в Twitter милиардерът инвеститор Бил Акман.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

First Republic обмисля продажбата на активи до 100 млрд. долара

First Republic загуби над 40% от депозитите си

Акциите на First Republic изненадващо скочиха драстично

Ръководители на First Republic Bank са продали нейни акции още преди месеци

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички