First Republic загуби над 40% от депозитите си


First Republic загуби над 40% от депозитите си
Снимка: Getty Images

4742

Американската банка First Republic е загубила над 40% от депозитите си през първото тримесечие на тази година, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Акциите на компанията паднаха с над 20% в следборсовата търговия след първия ѝ отчет за приходите, след като драматичните фалити на Silicon Valley Bank (SVB) и Signature Bank миналия месец насочиха вниманието към регионалните кредитори и тяхната уязвимост.

Ръководителите на First Republic Bank продали акции за 12 млн. долара месеци преди срива

First Republic обяви мащабно съкращаване на служители с цел намаляване на разходите. Тя отчете депозити в размер на 104,5 млрд. долара в края на март, което представлява спад от близо 72 млрд. долара спрямо нивото в края на 2022 г.

"Депозитната активност започна да се стабилизира през седмицата на 27 март и остана стабилна до 21 април", заяви банката.

"Общият размер на депозитите към 21 април 2023 г. възлиза на 102,7 млрд. долара, което е спад само с 1,7% спрямо 31 март 2023 г.", допълни тя.

Според банката това отразява предимно сезонните данъчни плащания на клиентите, които се извършват всяка година през април.

Подобно на SVB, First Republic държеше голям процент незастраховани депозити, които се считат за по-податливи на масови фалити.

Регионалните банки са подложени на натиск след срива на SVB, като миналата седмица средно големи кредитори като Comerica и KeyCorp сигнализираха за влошаване на перспективите за печалба, тъй като вдигат лихвените плащания за гарантиране на депозитите.

First Republic се възползва от редица спешни мерки на регулаторните органи и други кредитори, особено от обявеното в средата на март вливане на средства в размер на 30 млрд. долара от консорциум от 11 американски частни банки, включително Bank of America и JPMorgan Chase.

First Republic обяви мерки за намаляване на разходите, включително свиване на корпоративните офиси и "значително" намаляване на възнагражденията на изпълнителните директори.

Банката също така "преследва стратегически варианти за ускоряване на напредъка си, като същевременно укрепва капиталовата си позиция", заявиха от First Republic.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички