Американската банка First Republic обмисля да продаде активи до 100 млрд. долара


Американската банка First Republic обмисля да продаде активи до 100 млрд. долара
Снимка: Getty Images

2671

Американската регионална банка First Republic проучва възможността да продаде дългосрочни ипотеки и ценни книжа за 50 млрд. до 100 млрд. долара като част от по-широк план за спасяване, обяви Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.

Акциите на компанията се сринаха с 48% по време на търговията във вторник.

Всякакви продажби биха помогнали за намаляване на несъответствието между активите и пасивите на банката, според източниците, пожелали анонимност заради поверителния характер на информацията. Потенциалните купувачи, като големи американски банки, могат да получат варианти или преференциални акции – стимул да купят активи над пазарната им стойност.

Кредиторът се опитва да укрепи баланса си, за да избегне попадане под управлението на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите и да разчисти пътя си за евентуално увеличение на капитала, отбелязва източникът. Може да се наложи правителството на САЩ да улесни преговорите с някои от най-големите банки в страната, за да стабилизира кредитора. Това би било много по-евтина алтернатива от фалит на компанията.

Говорител на базираната в Сан Франциско банка е отказал коментар.

First Republic има активи общо за 233 млрд. долара към 31 март, включително заеми за 173 млрд. долара и инвестиционни ценни книжа за 35 млрд. долара, според отчета за първото тримесечие.

С вдигането на лихвените проценти може да възникне несъответствие между активите и пасивите, защото банките са принудени да плащат на вложителите по-висок лихвен процент от начислявания на кредитополучателите.

При First Republic проблемът е сериозен, защото голяма част от активите му са еднофамилни ипотеки, сключени в периода на исторически ниски нива на лихвените проценти. Продажбата им ще помогне за облекчаване на несъответствието.

Проблемът: Заемите, отпуснати по времето на ниските лихвени проценти, сега струват по-малко, което означава, че First Republic не може да ги продаде, без да отчете загуба, освен ако не постигне споразумение с купувачите да ги придобият на почти номинална стойност. В този случай купувачите могат да поискат някакъв вид "подсладител", като варанти например.

След като Bloomberg обяви за плановете за продажба на активи акциите на First Republic задълбочиха по-ранния си ценови спад. Търговията във вторник затвори с 49,36% надолу до 8,10 долара за брой.

Депозитите са намалели до 104,5 млрд. долара, доста под средната прогноза за 137 млрд. долара според анализаторите, анкетирани от Bloomberg. Общата стойност включва финансова инжекция за 30 млрд. долара от 11 от най-големите американски кредитора.

В понеделник банката потвърди, че проучва стратегически опции. „Работим за преструктуриране на нашия баланс“, каза главният финансов директор Нийл Холанд.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

First Republic загуби над 40% от депозитите си

Акциите на First Republic изненадващо скочиха драстично

Ръководители на First Republic Bank са продали нейни акции още преди месеци

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички