JPMorgan пое контрола върху First Republic Bank, САЩ обмислят по-високо застраховане на депозитите


JPMorgan пое контрола върху First Republic Bank, САЩ обмислят по-високо застраховане на депозитите
Снимка: iStock

2906

Най-голямата американска банка JPMorgan Chase пое контрола върху First Republic, третата американска банка стигнала до фалит за последните 2 месеца.

Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) потвърди, че First Republic се е сринала, след като акциите на базирания в Сан Франциско кредитор отбелязаха спад с над 75% миналата седмица, след което стана ясно, че клиентите са изтеглили над 100 млрд. долара депозити през март. First Republic обмисля продажбата на активи до 100 млрд. долара

Според анализатори кризата с банката е следствие от колапса на Silicon Valley Bank, както и от срива на друг американски кредитор, Signature Bank. На фона на нарастващите лихвени проценти и след фалита на SVB и Signature Bank през тази година все повече вложители се опитаха да преместят парите си в банки, смятани за по-сигурни и предлагащи по-атрактивна възвращаемост. Още една американска банка се движи към фалит?

First Republic беше сред най-засегнатите от тази тенденция банки: към средата на март около 70% от депозитите ѝ са били незастраховани, което означава, че размерът им е бил над гарантирания лимит 250 000 долара.

Американското министерство на финансите изрази удовлетворение от решаването на кризата с First Republic Bank и увери, че банковата система на страната остава стабилна. Финансови анализатори обаче отбелязват факта, че фалитът на First Republic е вторият по-големина в американската история, като към момента на затварянето си банката е имала капитализация от над 229 млрд. долара, което е с 20 млрд. долара повече от фалиралата наскоро SVB.

Междувременно стана ясно, че американската банка Morgan Stanley смята да закрие още 3000 работни места до края на юни, докато банката на Уолстрийт се опитва да оцелее след продължителен спад в сделките.

Запознати с дискусиите лица, посочиха за Financial Times, че висшите мениджъри се стремят да съкратят около 5% от персонала, с изключение на свързаните с клиентите финансови съветници в отдела за управление на благосъстоянието на Morgan Stanley, които ще избегнат съкращенията.

Съкращенията ще бъдат масови в останалата част от базираната в Ню Йорк банка, в която работят 82 000 души. Очаква се отделите за инвестиционно банкиране и ценни книжа да пострадат повече от други отдели на банката.

Освен това след фалита на First Republic Bank в САЩ се разгоря дебат за бъдещето на застраховането на депозитите. FDIC, основен банков регулатор, излезе с предложение: корпоративните сметки да бъдат застраховани на много по-високо ниво от сегашния лимит от 250 000 долара за банка, който към момента се прилага както за физически, така и за юридически лица. Това сочи анализ, публикуван от FDIC в понеделник и цитиран от DPA.

Реформата на депозитното застраховане е спешно необходима, подчертава ръководителят на FDIC Мартин Грюнберг. Агенцията му беше в центъра на банковите фалити. Фалитът на SVB и Signature Bank през март струваше на FDIC почти 20 млрд. долара. Фалитът и последвалата продажба на First Republic на JPMorgan Chase може да струва още 13 млрд. долара, тъй като FDIC поема част от загубата.

В основата на дискусиите са услугата за кратки съобщения Twitter и други социални медии и разпространението на мобилното банкиране. Тенденциите доведоха до това, че фалитът на SVB влезе в историята на САЩ като първото цифрово банково управление.

Клиентите на Signature Bank и First Republic също бяха изтеглили средствата си с рекордна скорост и ги бяха преместили в големи банки като JPMorgan и Bank of America. Банките на Wall Street се смятат за по-стабилни и по-добре регулирани, а клиентите разчитат, че правителството на САЩ ще спаси големите банки.

Регулаторните органи ще трябва да се адаптират към тези нови обстоятелства – това беше и заключението на Федералния резерв, който миналата седмица публикува доклад за грешките, свързани с фалита на SVB.

Нужен е нов закон от Конгреса

Ръководителят на FDIC Грюнберг смята, че най-доброто решение е по-висока гаранция за корпоративните депозити. Той говори за така нареченото „целево покритие", с различни тавани за различните видове сметки. Приоритет трябва да имат онези бизнес сметки, чрез които компаниите плащат заплати и сметки. Те също биха могли да бъдат изцяло гарантирани от FDIC, каза Грюнберг.

Особено клиентите на SVB, сред които имаше много стартиращи предприятия и рискови капиталисти, трябваше да се опасяват за парите си през решителния уикенд. Дълго време не беше ясно дали FDIC ще гарантира всички депозити или само тези до 250 000 долара. Тъй като FDIC трябваше да се намеси в петък сутринта през март и да затвори SVB, сметките и заплатите не бяха изплатени навреме. След това паниката се разпространи и в други банки – много от тях призоваха в Twitter клиентите си да изтеглят средствата си от SVB.

За да се въведе целенасочено покритие Конгресът трябва да приеме нов закон. През март Асоциацията на банките от среден размер в САЩ (MBCA) вече беше внесла предложение FDIC да гарантира изцяло депозитите на средните институции за 2 години. Така ще бъдат подкрепени по-малките институции. Обсъжда се и национална гаранция на всички депозити, но за това също ще трябва ново законодателство, а републиканците вече се обявиха против.

Времето обаче притиска законодателите. С частичната продажба на First Republic се намери решение за последната регионална банка, изпаднала в затруднение след фалита на SVB, но проблемите в банковата система още не са отстранени, предупреди главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън. Вниманието е насочено най-вече към кредитите за търговски недвижими имоти в САЩ. Там има опасност от големи отписвания и фалити с оглед на бързото нарастване на основните лихвени проценти.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

First Republic загуби над 40% от депозитите си

Акциите на First Republic изненадващо скочиха драстично

Ръководители на First Republic Bank са продали нейни акции още преди месеци

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички