ЕЦБ засилва натиска върху Raiffeisen Bank да напусне Русия


ЕЦБ засилва натиска върху Raiffeisen Bank да напусне Русия
Снимка: Райфайзенбанк

3312

Европейската централна банка засилва натиска върху австрийската Raiffeisen Bank да изтегли високопечелившия си бизнес от Русия. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на пет независими източника.

Натискът се засили, след като високопоставени американски лица посетиха Виена през миналия месец.

Натискът от Вашингтон и ЕЦБ е предизвикателство за Австрия и втората по големина банка в страната, която играе ключова роля в руската икономика, но също така и за Москва, която води война вече година. Много западни компании вече напуснаха Русия, включително френската банка Societe Generale.

Skoda е на финалната права в преговорите за напускане на руския пазар

Все пак ЕЦБ не иска Raiffeisen Bank да напусне веднага Русия, а да представи план за изтегляне на бизнеса. Това може да включва продажба или затваряне на руския клон.

Raiffeisen Bank обаче, все още не е представила такъв план. Някои австрийски официални лица пък оценяват натиска като нежелана външна намеса.

Говорител на банката заяви, че се проучват възможностите за руския бизнес, включително "внимателно менажиран изход", както и намаляване на кредитирането в страната.

Австрийският кредитор в момента е най-голямата западна банка в Русия, обслужвайки близо една четвърт от европейските трансфери, макар че и други банки като италианската UniCredit също имат сериозно присъствие.

Все пак ЕЦБ избягва да натиска Raiffeisen Bank за незабавна продажба, опасявайки се да не се засилят допълнително банковите проблеми от миналата седмица.

Говорител на австрийското финансово министерство изказа опасение, че може да няма връщане от подобно решение, затова и много западни компании, включително банки, все още са там. "Има сериозна търговия между Русия и останалия свят на стоки като пшеница, нефт, газ, никел и други метали, които изискват...плащания", посочи говорителят. 

 

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички