Skoda е на финалната права в преговорите за напускане на руския пазар


Skoda е на финалната права в преговорите за напускане на руския пазар
Снимка: iStock

3912

Чешкият производител на автомобили Skoda Auto, част от Volkswagen Group, е на финалната права за оттегляне от Русия, след като понесе удар от близо 700 млн. евро в резултат на войната в Украйна, заяви главният изпълнителен директор на марката Клаус Зелмер, цитиран от Reuters.

Skoda, лидерът на чешкия автомобилен сектор и гръбнакът на чешкото промишлено производство, претърпя тежки удари върху дейността си в Русия от прекъсванията, причинени от войната и от наложените западни санкции. Кризата в Skoda е удар за цялата икономика на Чехия

Производителят на автомобили обяви, че нетната му печалба е спаднала с 11,7% до 489 млн. евро през 2022 г., повлияна и от рязкото покачване на цените на суровините и прекъсванията при глобалната верига на доставки. Доставките на Skoda в Русия се сринаха до 18 300 превозни средства през 2022 г. от 90 400 – през 2021 г., когато страната беше втория по големина пазар на Skoda.

„Преговорите (за продажбата) са във финален етап, но не мога да дам подробности, докато не бъдат съгласувани от всички страни“, посочва Зелмер. По думите му компанията цели да замени загубеното руско производство чрез разширяване на операциите в другите заводи.

Главният изпълнителен директор на марката Volkswagen Томас Шефер сигнализира за подобни действия в четвъртък.

По отношение на перспективите за тази година, Мартин Ян, член на борда на директорите на Skoda, който отговаря за продажбите, заяви, че производството и продажбите трябва да надхвърлят миналогодишните нива, когато световните доставки паднаха до 731 300 автомобила.

Тази цел ще бъде подпомогната отчасти и от предстоящото навлизане на Skoda на виетнамския пазар, където марката ще продава автомобилите си през второто тримесечие. Ян оцени първоначалния потенциал на около 30 000 коли.

Чешката компания ще поеме и стратегическото управление на експанзията на Volkswagen в Югоизточна Азия с фокус Индия.

Skoda има важна роля в стратегията на Volkswagen за електрификация на продуктовото портфолио. Миналата пролет бившият изпълнителен директор на германската компания Херберт Дийс заяви, че разработването на малки електромобили за Volkswagen, Skoda и Cupra е „в ход“ преди пазарния им дебют през 2025 г. Тези превозни средства ще бъдат с размерите на VW Polo и ще се продават под марките на групата, насочени за по-масовия пазар.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Skoda отново ще произвежда коли в Украйна

И Mazda се маха от Русия, продаде бизнеса си за 1 евро

Японският концерн Nissan последва примера на Renault и напуска Русия

Руската автомобилна индустрия е в клинична смърт

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички