След Nissan и Toyota и Mazda напуска Русия, прехвърля компанията за 1 евро


След Nissan и Toyota и Mazda напуска Русия, прехвърля компанията за 1 евро
Снимка: iStock

2857

Японски автомобилен производител Mazda Motor обяви, че e решил да напусне руския пазар и продава дела си в съвместното предприятие със Sollers, след като спря дейността си по-рано тази година заради трудности, причинени от войната в Украйна.

В последния си финансов отчет автомобилният производител сподели, че е "решил да прехвърли цялото си участие в Mazda Sollers Manufacturing Rus LLC, компания за производство и продажба на автомобили във Владивосток, Русия, на PJSC Sollers, наш партньор в съвместното предприятие. На 24 октомври 2022 г. подписахме договор за прехвърляне на дяловото ни участие". Прехвърлянето се очаква да бъде извършено "веднага след получаване на одобрение от съответните органи", отбеляза Mazda.

Сумата на транзакцията е 1 евро. Загубата на Mazda във връзка с оттеглянето от Русия се оценява на 12 млрд. йени (82 млн. долара).

Mazda Sollers Manufacturing Rus JV произвежда автомобили от 2012 г. От началото на 2022 г. заводът във Владивосток произвежда 3 модела: седани Mazda 6, както и кросоувъри CX-5 и CX-9. В края на миналата година в Русия са продадени 26 000 автомобила Mazda, което е ръст с 11% спрямо 2020 г.

Това, че Mazda обмисля пълно преустановяване на производството на автомобили в Русия, беше съобщено още през септември. Една от причините е, че веригите за доставка на необходимите за сглобяване на автомобили части и възли бяха прекъснати заради наложените санкциите срещу Русия. Руската автомобилна индустрия е в клинична смърт

Друга японска марка Toyota Motor също обяви спиране на производството на автомобили в руски завод в Санкт Петербург в началото на есента. Дейността ѝ беше преустановена от март заради прекъсване на веригата за доставки.

През октомври пък Nissan продаде завода и активите на Русия, представлявана от FSUE NAMI, подчинена на руското Министерство на промишлеността и търговията. Заради оттеглянето от руския пазар компанията ще понесе загуби в размер на около 100 млрд. йени (686 млн. долара). Междувременно стана ясно, че дилърите са започнали да внасят седани Mazda 6 в Русия чрез паралелен внос. Японският концерн Nissan последва примера на Renault и напуска Русия

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Mercedes-Benz окончателно напуска Русия

Какви са щетите за Русия от западните санкции?

Санкциите върнаха Русия в социализма - липсват основни стоки

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички