ЕК разкри идеите си за европейска минимална заплата


ЕК разкри идеите си за европейска минимална заплата
Снимка: European Commission

5285

Европейската комисия ще предложи правила за въвеждането на европейска минимална заплата, обяви председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен, цитирана от Reuters.

"За твърде много хора работата вече не се плаща. Дъмпингът на заплатите унищожава достойнството на труда, наказва предприемача, който плаща достойни заплати, и нарушава лоялната конкуренция в единния пазар", посочи фон дер Лайен в годишното си обръщение пред Европейския парламент.

Въпросът е политически сложен, така че Комисията не се опитва да определи единна минимална работна заплата в ЕС или да наложи една система за определяне на минимална работна заплата за всички 27 държави в блока.

Идеята на ЕК е по-скоро да гарантира, че има колективно договаряне на заплатите, че различните национални системи имат ясни и стабилни критерии, че синдикатите и работодателите участват в процеса, както и че има механизми за наблюдение. "Аз съм силен защитник на колективното договаряне и предложението ще зачита изцяло националните компетенции и традиции", увери фон дер Лайен.

Всеки трябва да има достъп до минимална заплата и EK ще предложи всички страни членки да изработят национална нормативна уредба за това. Брюксел ще се съобрази с националното законодателство, но с желание да гарантира, че трудът може да носи пълноценен живот. "Минималните заплати вършат работа, крайно време е трудът да осигурява прилични доходи", заяви председателят на ЕК.

Има огромна разлика в минималното заплащане в страните от ЕС – от 312 евро на месец в България до 2142 евро на месец в Люксембург (към юли 2020 г.).

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички