Експерт: ББР не изпълнява своята мисия, нарушава закона


Експерт: ББР не изпълнява своята мисия, нарушава закона
Снимка: ББР

1895

Общият брой предприятия в България е около 420 хиляди, а Българска банка за развитие (ББР) се фокусира да подпомага група, която представлява 0.17% от общия брой, посочи пред БНР ръководителят на Българската агенция за кредитен рейтинг Христо Михайловски, убеден, че може да става дума за кредитиране на малки и средни предприятия. Разкриха 8-те големи компании, получили щедри кредити от ББР

„Нашият анализ показва, че през тази година тя (ББР) е с над 100 милиона на загуба. Около 30 милиона има несъбираеми кредити“, изтъкна още той.

Михайловски припомни, че банката е създадена през 1999 г. по модел на Германия и Корея, които имат успех в стимулирането на малки и средни предприятия експортно.

„Дейността на тези банки в Корея и Германия е успешна. Дали е успешна в България – не мога да кажа. Дали си изпълнява мисията – според мен не“, коментира експертът.

Със законодателни промени през 2008 година функциите се разширяват и разводняват, изтъкна Михайловски и отбеляза:„Полека-лека функцията се разводнява. Фокусът на тази банка да помага на малки и средни предприятия изчезва. И стигаме до кредитирането на тези 8 предприятия“.

Христо Михайловски се спря на четирите фирми от общо осем получатели на големи суми, които се смятат за свързани с Делян Пеевски и за които четири фирми финансирането надхвърля 500 милиона лева. 

„Банката си остава с приоритет за кредитиране на малки и средни предприятия. Дефиниция на средно предприятие е до 100 милиона. В периода на кредитиране по публична информация „Благоевград - БТ“ е имала приходи от над 140 милиона. Тоест, тя не влиза в приоритетните дейности на банката. Тук имаме явно нарушение на Закона за ББР.“

Според Закона за кредитните институции максимум до 25% от капитала нададена банка може да бъде използван за финансиране на свързани лица, поясни още Михайловски. Живко Тодоров застава начело на ББР

„В средата на 2019 година капиталът на банката е малко над 800 милиона лева. Тук имаме финансиране над 500. Всъщност имаме финансиране, което е над 60% от капитала на банката, което е нарушение над два пъти, ако тези публични данни са верни, ако се докаже тази свързаност. Имаме нарушение на устава, нарушение на закони, БНБ - надзорът, другите органи. По-важното е, че банката не изпълнява своята мисия“, заключи Михайловски.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички