Ел Салвадор стана първата страна в света, която приема bitcoin за официална валута


Ел Салвадор стана първата страна в света, която приема bitcoin за официална валута
Снимка: istock

3742

Ел Салвадор стана първата страна в света, която одобри законопроект, превръщащ bitcoin в легално платежно средство. Депутатите в страната от Централна Америка гласуваха приемането на „Закон за Bitcoin”. Цели 62-а от общо 84 депутати подкрепиха законопроекта, предава CNBC. Гласуването бе първа крачка за приемането на виртуалната валута, като това ще стане окончателно след съответния законодателен процес на страната.

Цената на bitcoin скочи с 5% до малко над 34 000 долара в часовете след вота.

Целта на този закон е да регулира bitcoin като свободно законно платежно средство, неограничено във всяка транзакция, и на каквото и да е основание, което може да се прилага от публичните или частните физически или юридически лица, сочи законът.

В резултат на всичко това, търговците в страната ще могат да показват стоките си с цени в биткойни, а гражданите ще могат да плащат данъците си чрез криптовалутата. Също така обмяната на bitcoin няма да се облага с данък върху капиталовите печалби.

Bitcoin е познат с екстремната си волатилност, което е основният довод на критиците, че виртуалната валута не може да бъде ефективно платежно средство. Засега остава неясно дали Ел Салвадор окончателно ще заложи само и единствено на bitcoin, като легално платежно средство.

Обменният курс спрямо щатския долар „ще бъде свободно установен от пазара”, сочи проектозаконът, Настоящата официална валута на Ел Салвадор е щатският долар.

Законът предвижда държавата „да промотира необходимото обучение и механизми за да може населението да има достъп до трансакции с bitcoin”. Централната банка на Русия: Дигиталните валути са бъдещето на нашата финансова система

Приблизително 70% от населението на Ел Салвадор няма достъп до традиционните финансови услуги, става ясно от проектозакона. Криптовалутата бива разглеждана като метод за увеличаване на достъпа на населението до финансови услуги.

Президентът на страната Найбиб Букеле обяви през миналата седмица, че Ел Салвадор ще си партнира с компанията за дигитални портфейли Strike за изграждането на модерна финансова инфраструктура на база bitcoin.

През април bitcoin постигна исторически максимум от 64 829 долара за брой, като от тогава до сега е поевтинял двойно. Все пак на годишна база, цената на виртуалната валута отчита 230% ръст. Към момента на подготвяне на материала bitcoin се търгува срещу 34 267 долара, сочат данните на CoinMarketCap.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички