Ердоган избра бивша директорка в Goldman Sachs начело на централната банка


Ердоган избра бивша директорка в Goldman Sachs начело на централната банка
Снимка: Getty Images

2467

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган избра в петък Хафизе Гайе Еркан – финансов изпълнителен мениджър в САЩ, за гуверньор на централната банка, докато се готви да обърне курса и да затегне политиката след години на намаления на лихвите и тлееща криза с разходите за живот, предава Reuters.

Еркан, бивш съглавен изпълнителен директор на First Republic Bank и управляващ директор в Goldman Sachs, застава начело след преизбирането на Ердоган за президент на 28 май и само седмица след като сигнализира отдалечаване на новия кабинет от неортодоксалната политика.

Като пети централен банкер за 4 години 43-годишната Еркан ще смени Шахап Кавджъоглу, който ръководеше стремежа на Ердоган за намаляване на лихвените проценти, предизвикал исторически валутен срив през 2021 г. и изпратил инфлацията до 24-годишен връх над 85% миналата година.

Съобщението за назначението на Еркан в Държавен вестник беше придружено от решение Кавджъоглу да бъде назначен на органа за банков надзор на страната. Предпочитанията на Еркан не са ясни предвид факта, че тя няма официален опит в паричната политика в кариерата си на Wall Street и американските корпоративни зали. Тя е доктор по финансов инженеринг от Университета Принстън.

Била е във First Republic в периода 2014-2021 г., сочи профилът ѝ в LinkedIn. Тази година банката стана най-големия фалирал кредитор в САЩ от 2008 г., след като ръководството ѝ беше поето от регулаторите и беше продадена на JPMorgan.

Ортодоксален финансов министър

Независимостта на централната банка на Турция беше почти потъпкана през последните години от Ердоган. Самопровъзгласил се за „враг“ на лихвените проценти, той притискаше финансовата институция да осигурява стимули и бързо сменяше управителите.

Основната лихва беше намалена до 8,5% от 19% през 2021 г., като остави реалните лихви на дълбоко отрицателна територия, а лирата до голяма степен се управлява от десетки регулации, които обхващат кредитирането и чуждестранната валута.

Въпреки това, след като Ердоган оцеля в най-трудния си политически тест на балотажа на 28 май, той назначи в събота Мехмет Шимшек, уважаван и ортодоксален бивш министър на финансите, за министър на икономиката.

На фона на рекордно ниски чуждестранни резерви от -5,7 млрд. долара лирата достигна най-ниските си нива тази седмица, като спадна със 7,2% в сряда и се търгуваше на ниво от 23,5010 лира спрямо долара след назначаването на Еркан.

Очевидният обрат в икономиката се случва, когато много анализатори очакват сътресения предвид изчерпаните чуждестранни резерви, неконтролираната инфлация и големите дефицити по текущата сметка.

Перспективите пред икономиката зависят от това колко независимост ще предостави Ердоган на Еркан и Шимшек, посочват анализатори. В миналото е приемал ортодоксалния начин на управление, за да се откаже още по-бързо.

Последният управител на централната банка, повишил лихвите, Начи Агбал, беше уволнен през 2021 г. след по-малко от 5 месеца на поста.

„Не е ясно колко дълго Ердоган може да толерира по-прагматична позиция на икономическия фронт предвид приоритета, който отдава на местните избори през март 2024 г.“, заяви Волфанго Пиколи от Teneo. Управляващата партия ПСР цели да поеме контрола над големите градове от опозицията на тези избори.

Еркан е в борда на консултантската компания Marsh McLennan и миналата година беше назначена за главен изпълнителен директор на компанията за финансиране и инвестиции в недвижими имоти Greystone.

По време на кариерата си в Ню Йорк си спечелва репутацията на „твърда, умна и ефективна“, посочва Катрин Уайлд, главен изпълнителен директор на организацията с нестопанска цел Partnership for New York City, където Еркан някога е била директор. „Тя със сигурност не е човек, на който може да бъде грубо нареждано, но също може да изразява несъгласие, без да е неприятна“, отбелязва Уайлд.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Докъде ще продължи сривът на турската лира?

Инфлацията в Турция се забави до под 50% за първи път от 16 месеца

На прага на изборите: Какво се случва с основната лихва в Турция?

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички