Евробанкнотите: Кои теми остават в състезанието за новата им визия?


Евробанкнотите: Кои теми остават в състезанието за новата им визия?
Снимка: iStock

1476

„Европейската култура“ и „Реки и птици“ са избраните теми, измежду които ще се решава коя да бъде представена върху бъдещите евробанкноти. Това реши Управителният съвет на Европейската централна банка, предаде БТА, като цитира съобщението на институцията, публикувана на уеб страницата ѝ.

Решението взема предвид резултатите от проучвания, проведени през това лятото, публикувани в доклад днес, за да може европейската общественост да изрази предпочитанията си от 7 предложени теми.

В проучването, поръчано от ЕЦБ, „Европейската култура“ има най-голяма подкрепа (21%) сред гражданите на еврозоната, следвана от „Реките: водите на живота в Европа“ (18%) и „Птиците: свободни, издръжливи, вдъхновяващи“ (17%). Проучването обхваща представителна извадка от 23 377 европейци.

ЕЦБ проведе същото проучване онлайн през юли и август, като привлече рекорден брой от над 365 000 отговора от европейци. Резултатите допълват констатациите от представителното проучване. Бяха предпочетени същите 3 теми, макар и в различен ред. И в двете проучвания другите 4 теми получиха значително по-малка подкрепа.

За да отрази предпочитанията на обществеността възможно най-широко, Управителният съвет даде своето одобрение за комбиниране на „Реките: водите на живота в Европа“ и „Птиците: свободни, устойчиви, вдъхновяващи“ в една тема, свързана с природата.

Снимка: Getty Images

„Много сме щастливи от мащабното участие в нашето онлайн проучване. И двете избрани теми споделят обща нишка за свързване на Европа и европейците и това е в съответствие с целта ни да направим банкнотите по-свързани с хора от всички възрасти и произход“, заяви президентът на ЕЦБ Кристин Лагард.

Управителният съвет реши да създаде консултативна група, която да предложи мотиви за избраните теми до края на 2024 г., като след това ще се проведе конкурс за дизайн на новите банкноти и европейските граждани отново ще могат да изразят своите предпочитания.

„Банкнотите са символ на нашето европейско единство, сега и в бъдеще. Поели сме ангажимент да гарантираме, че всеки може да избере как да плаща, било то с пари в брой или цифрови плащания“, отбеляза членът на Изпълнителния съвет Пиеро Чиполоне.

Очаква се през 2026 г. ЕЦБ да вземе решение за окончателния дизайн и кога да произведе и издаде новите банкноти. След като бъде взето решение за производство на нови банкноти, ще минат още няколко години, преди да бъдат емитирани първите купюри.

Ето кои бяха 7-те теми, предложени през пролетта:

Бъдещето е Ваше

Снимка: iStock

Идеите и иновациите, които ще определят бъдещето на Европа, са заложени дълбоко във всеки европеец. Изображенията, създадени за тази тема, представят носителите на колективното въображение, чрез което хората ще създадат това споделено бъдеще. Темата изразява безграничния потенциал на европейците.

Европейската култура

Богатото културно наследство и динамичните културни и творчески сектори на Европа подсилват европейската идентичност, като изграждат споделено чувство за принадлежност. Културата насърчава общи ценности, приобщаване и диалог в Европа и по света. Тя сближава хората.

Европейските ценности, отразени в природата

Европа е място за живеене, но също и кауза. ЕС е организация, но също и комплекс от ценности. Темата подчертава ролята на европейските ценности (човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, правовата държава и правата на човека) като градивни елементи на Европа и свързва тези ценности с уважението ни към природата и опазването на околната среда.

Нашата Европа – ние самите

Всички израстваме като отделни личности, но и като членове на общност чрез взаимоотношенията си с околните. Имаме собствен житейски път и самоличност, но споделяме и една обща самоличност – на европейци. Тази тема е посветена на свободата, ценностите и отворената нагласа на хората в Европа.

Снимка: iStock

Птиците – свободни, издръжливи, вдъхновяващи

Птиците не познават национални граници и символизират свободата на движение. Гнездата им ни напомнят за собственото ни желание да изградим места и общества, които да осигуряват грижа и защита за бъдещето. Те ни напомнят, че споделяме континента си с всички форми на живот, които поддържат общото ни съществуване.

Реки – водите на живота в Европа

Реките на Европа пресичат границите. Свързват ни помежду ни и с природата. Те символизират движението в нашия динамичен, постоянно менящ се континент. Реките се грижат за нас и ни напомнят за дълбоките извори на общия ни живот, затова ние също трябва да се грижим за тях.

Ръце – заедно строим Европа

Ръцете са универсален символ, но у всеки човек те са различни. Човешки ръце са изградили Европа, физическата ѝ инфраструктура, творческото ѝ наследство и постиженията ѝ. Ръцете строят, тъкат, лекуват, обучават, свързват ни и ни напътстват. Ръцете носят белезите на труда, възрастта и човешките взаимоотношения, на наследеното, историята и културата. Тази тема е посветена на ръцете, градили и продължават всеки ден да градят Европа.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Нов дизайн: ЕЦБ започва курс към подмяна на евробанкнотите

Проектозаконът за дигиталното евро остава "на пауза"

Ето коя е официалната нова дата за приемане на България в еврозоната

Започна информационна кампания за еврото: Какво е еврозоната? (ВИДЕО)

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички