Европа подготвя инвестиции за 28 млрд. евро на Западните Балкани


Европа подготвя инвестиции за 28 млрд. евро на Западните Балкани
Снимка: iStock/Guliver

3224

Европейската комисия е подготвила икономически и инвестиционен план за Западните Балкани в размер на 28 милиарда евро, съобщи Генералната дирекция на Европейската комисия за политика за съседство и преговори за разширяване. 

Планът ще включва безвъзмездни средства, гаранции и заеми за устойчив транспорт, чиста енергия, цифрово и зелено бъдеще, малки и средни предприятия, както и развиване на умения, предаде SeeNews.

"Планът предлага път за успешна регионална икономическа интеграция, която да спомогне за ускоряване на сближаването с ЕС и да намали разликата в развитието между нашите региони, като в крайна сметка ускори процеса на интеграция в ЕС. Този план трябва да спомогне за превръщането на Западните Балкани в един от най-привлекателните региони за инвестиции в света", заяви комисарят по добросъседство и разширяване Оливер Вархей, представяйки плана.

Комисията предлага да се мобилизират до 9 милиарда евро от предприсъединителните фондове до 2027 г., за да се подпомогне икономическото сближаване с ЕС, предимно чрез инвестиции и подкрепа за конкурентоспособност и приобщаващ растеж, устойчива свързаност и общия зелен и цифров преход, съгласно плана.

Освен това ЕК предлага увеличаване на инвестиционния капацитет на региона чрез мобилизиране на нов гаранционен механизъм за Западните Балкани, който се очаква да привлече инвестиции до 20 милиарда евро. ЕС към Западните Балкани: Внимавайте с парите от Китай

За да подпомогне постигането на целите на плана и да осигури устойчивост на инвестициите в региона, Комисията скоро ще предложи специална програма за Западните Балкани относно иновациите, научните изследвания, образованието, културата, младежта и спорта.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички