България, Хърватия и Румъния печелят най-много от възстановителния фонд на ЕС


България, Хърватия и Румъния печелят най-много от възстановителния фонд на ЕС
Снимка: iStock/Guliver

6739

Хърватия, България и Румъния могат да спечелят най-много сред страните от Източна Европа при пълно усвояване на безвъзмездните средства от Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС. Трите държави могат да увеличат БВП-то си съответно с по 1%, 1% и с 0,8 процентни пункта годишно в периода 2021-27 г., т.е. с 4-5 пъти повече от средното за тази част от блока (0,2%). До това заключение достига кредитната агенция Moody's в доклад за страните от Централна и Източна Европа. Какъв риск има с фонда за възстановяване?

Финансирането от ЕС ще стимулира икономическия растеж, но институционалните предизвикателства ще забавят или дори ще ограничат ползите за някои страни, предупреждава рейтинговата агенция, цитирана от бизнес медията bne IntelliNews, която е фокусирана върху развиващите се пазари.

Окончателните нива на инвестициите ще зависят в крайна сметка от това колко средства ще могат да усвоят тези страни от финансовите фондове на ЕС. Страните с по-слаб опит в миналото, като Румъния, ще се нуждаят от "надграждане на институционалния капацитет, което не е лесно постижимо и отнема време да се материализира", посочват от Moody's.

Фискалните показатели вероятно също ще се подобрят в тези страни. При по-висок икономически растеж съотношенията дълг към БВП ще спадне кумулативно в ЕС с 2,3 процентни пункта за периода 2021-27 г., като Хърватия, Румъния и България ще отбележат най-големите сумарни намаления съответно с 9,2, с 4,3 и с 3,7 процентни пункта през този период.

"Въпреки това, предизвикателствата при внедряването на отпуснатите средства могат да забавят или дори да намалят позитивния ефект от тях", отбелязва Хейко Питърс, вицепрезидент и старши анализатор в Moody's Investors Service. Педро Санчес представя План за възстановяване на Испания за 140 млрд. евро 

Предизвикателствата ще бъдат най-сериозни именно при страните, които ще спечелят най-много от фондовете на ЕС, като Хърватия, България и Румъния, предупреждават от рейтинговата агенция.

Предишните усвоявания на европейски средства се различаваха сред отделните страни от Източна Европа. Според Moody's само Полша и Словения са имали степен на усвояване от 100% през бюджетния период 2007-13. През този период степента на усвояване е била най-ниска за Хърватия (84,2%) и Румъния (90,5%), които заедно с България (с усвояване от 97,3%) ще спечелят най-много от финансирането от ЕС, ако настоящите средства бъдат усвоени изцяло.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички