Европрокуратурата разследва злоупотреби в България при жп проекти за над 241 млн. евро


Европрокуратурата разследва злоупотреби в България при жп проекти за над 241 млн. евро
Снимка: iStock

2518

Представителството на Европейската прокуратура в София е извършило претърсвания вчера на различни адреси като част от разследване във връзка с два проекта за модернизация на железопътната инфраструктура за над 241 млн. евро, финансирани по програми на ЕС. Това става ясно от съобщение на сайта на Европейската прокуратура.

В обиските са участвали над 100 полицейски служители и агенти на ДАНС. Те са извършени на 28 адреса в областите София, Бургас, Варна, Стара Загора, Смолян и Пазарджик.

В полезрението на Европрокуратурата са два проекта за обновяване на железопътна инфраструктура. Първият е за участък между градовете Костенец и Септември по линията София – Пловдив, финансирани със средства на Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда – бившата ИНЕА – за над 130 млн. евро. Вторият е за модернизация на жп отсечката между Оризово и Михайлово – част от втората фаза на ремонта на жп инфраструктурата по направлението Пловдив – Бургас, финансирана от Кохезионния фонд по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ със средства за над 111 млн. евро.

Бенефициент по двата проекта е българската Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ), като двата договора са възложени на две частни компании с международно участие, посочва Европрокуратурата.

Строителните работи по двата участъка продължават, но към изпълнителите вече са направени няколко плащания от бенефициента.

При разследването са установени факти, които биха могли да представляват криминални престъпления, включително злоупотреба с европейски средства и пране на пари. Подозира се, че изпълнителите, само за кратък отрязък от време, са направили фиктивни парични преводи към поредица кухи фирми, които впоследствие са довели до изтеглянето на суми в брой за над 2,5 млн. евро (5 млн. лева) от лица с престъпни досиета, гласи прессъобщението от Люксембург.

При вчерашните претърсвания, извършени в домовете на заподозрените и в помещенията на разследваните фирми, са арестувани две лица. Освен това ще бъдат разпитани публични представители от НКЖИ във връзка с изплащането на европейските средства.

Разследването продължава, за да се установи естеството и размерът на предполагаемата престъпна дейност.

Всички засегнати лица се смятат за невинни до доказване на противното в компетентните български съдилища, гласи още прессъобщението.

Службата на Европейския главен прокурор е независима обществена служба на ЕС. Тя отговаря за разследването, преследването и изправянето пред правосъдието на извършители на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ОЛАФ установи злоупотреби с европейски средства в ЕС за 1,77 млрд. евро 

ЕК започва 4 наказателни процедури срещу България

Средства за сближаване: ЕK дава 2,5 млрд. евро за борба с бедността в България

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички