Финансовият министър на САЩ пак предупреди: Без нов таван на дълга, фалит на 1 юни


Финансовият министър на САЩ пак предупреди: Без нов таван на дълга, фалит на 1 юни
Снимка: iStock

4130

Нови данни потвърждават по-ранното предупреждение, че САЩ може да изпаднат във фалит още на 1 юни, заяви американският министър на финансите Джанет Йелън, предаде АФП.

Министерството на финансите на САЩ предупреди за "катастрофални" последици, ако САЩ не разполагат с пари в брой, за да плащат сметките си, което ще доведе до невъзможност да плащат на федералните служители и ще предизвика вероятно рязко повишаване на лихвените проценти с огромно въздействие върху бизнеса и притежателите на ипотечни кредити.

"Все още оценяваме, че Министерството на финансите вероятно няма да може повече да удовлетворява всички задължения на правителството, ако Конгресът не предприеме действия за повишаване или суспендиране на лимита на дълга до началото на юни и потенциално още на 1 юни", написа тя в писмо до републиканския председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти.

Президентът Джо Байдън и лидерите на републиканците имат много работа за вършене по време на преговорите, като двете партии все още са силно разделени по отношение на условията, при които ще се съгласят да вдигнат лимита на правителствените заеми, за да платят за съществуващите задължения за разходи.

Републиканците продължават да настояват Байдън да се съгласи на значителни съкращения на разходите в замяна на подкрепата им за повишаване на тавана на дълга, докато демократите призовават за "чисто" увеличаване на лимита на заемите без никакви условия. Те обвиниха републиканците, че използват крайни тактики, за да прокарат политическата си програма преди така наречената "дата Х" - момента, в който Съединените щати няма да могат да изпълняват финансовите си задължения.

Непартийната бюджетна служба на Конгреса прогнозира, че датата "Х" може да бъде достигната до 15 юни, посочва БГНЕС.

ОЩЕ по темата: Напрежението с американския дълг продължава да расте

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички