Напрежението с американския дълг продължава да расте


Напрежението с американския дълг продължава да расте
Снимка: iStock

6311

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че има "голямо разминаване" между позициите на президента на САЩ Джо Байдън и лидерите на републиканците, когато става въпрос за решение за повишаване на лимита на дълга, предаде АФП.

Коментарите ѝ в интервю за CNBC идват точно преди Байдън да се срещне в Белия дом с републиканския председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти и с лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл, заедно с водещите демократи в Конгреса.

Докато републиканците се стремят да вдигнат лимита на заемите в размер на 31,4 трилиона долара само в комбинация с драстични съкращения на разходите, Байдън отказва да се съгласи на такива съкращения. А часовникът тик-така - според американското финансово министерство ако до 1 юни няма решение за вдигане на тавана, ще последва фалит.

"Ясно е, че има много голяма разлика между позицията на президента и тази на републиканците", заяви Йелън. "Наистина е от съществено значение Конгресът да повиши тавана на дълга, за да не се окажем в положение на неизпълнение на сметките си", каза Йелън и добави, че това може да доведе до "финансов хаос".

Запитана за това кой ще получи приоритет, ако правителството няма пари да плати всичките си задължения, Йелън каза: "Това е много важно - няма добри възможности. Всеки вариант е лош вариант."

Тя взе отношение и по въпроса за напрежението в банковата система и заяви, че тя остава добре капитализирана въпреки сътресенията в сектора след неотдавнашния фалит на четири регионални кредитора. "Регулаторните органи имат готовност да използват същите инструменти, които сме използвали в миналото, ако възникне допълнителен натиск, който би могъл да създаде зараза", каза тя.

ОЩЕ: Белият дом прогнозира милиони безработни, ако САЩ не си плащат дълга

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички