Финансовият министър представи бюджета, няма да реже пенсии и заплати


Финансовият министър представи бюджета, няма да реже пенсии и заплати
Снимка: БГНЕС

3605

Планът за бюджета е да бъде внесен в Народното събрание в първата седмица на юли, така че да може да бъде приет до 31 юли и да влезе в сила от първи август. Това заяви финансовият министър Асен Василев на брифинг.

Още: Депутатите удължиха отново бюджета до 31 юли

"Бюджетът е разчетен при БВП, заложен от служебния кабинет, макрорамката не е променяна. Разходите за пенсии и заплати не са пипани", уточни той.

"Бюджетът е разчетен при БВП 184,486 млрд. Към момента в проектозакона е заложен бюджетен дефицит от 4,582 млрд. - това е дефицит от 3% на начислена основа и 2,5% на касова основа”, уточни Василев.

"Имаме допълнително увеличение на приходите така че приходната част да достигне до 69 млрд. и 321 млн. лева. имаме намаление на разходите от 1 млрд. и 851 млн. лева", добави финансовият министър.

"Нарастване на дълга като процент от БВП няма да има. Дългът ще остане на същото ниво като миналата година – 23-24%. Влизаме с този бюджет по критериите на Маастрихт, има буфери, свързани с изпълнение на програмата в секторите на отбраната и европейските програми. Този бюджет дава добра основа за следващите няколко години, разчетен е при реалистични параметри, 1,8% ръст на БВП и 7,8% средногодишна инфлация", подчерта Василев.

"Има записано и увеличаване на конкретни разходи, които министрите са поискали - увеличението на стипендиите за студенти, както и увеличение на майчинството през втората година", обясни финансовият министър

 

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички