Поредното удължаване на бюджета е факт


Поредното удължаване на бюджета е факт
Снимка: iStock

2975

Депутатите приеха окончателно второто удължаване на действието на бюджета за 2022 г. Първото удължаване действаше до 10 юни, а сегашното е необходимо, за да може държавните институции да функционират нормално.

Срокът на действие на второто удължаване е до 31 юли, докогато се очаква най-после да има приет редовен бюджет за годината. Министерството на финансите в момента го подготвя, като се очаква проектът да бъде представен идната седмица. 

Още: Стана ясно кога ще бъде приет бюджетът

Депутатите подкрепиха предложението на Министерството на финансите, което в предишни гласувания стана обект на оживени дискусии, да се ползват за оперативни нужди парите от фискалния резерв без частта, формираща т. нар. Сребърен фонд, чиито размер е около 3.9 млрд. лв. За текущи нужди ще могат да се ползват и парите, предвидени за финансиране на европейски проекти.

Депутатите отделиха много време да спорят дали всички деца, които ще бъдат във 2, 3 и 4 клас следващата учебна година трябва да получават еднократна помощ или само тези, чиито семейства се нуждаят от нея. В крайна сметка бе гласувано помощта да получат само част от децата.

Удължаването на бюджета гарантира повишението на пенсиите с около 12% по т. нар. швейцарско правило. Минималната пенсия става 523.04 лева, а максималният размер на гарантираните вземания при фалит на работодателя - 1950 лева.

Пенсионерите с трайно намалена работоспособност и степен на увреждане, на които е определена чужда помощ, ще получават към определената им пенсия добавка в размер 75 на сто от социалната пенсия за старост.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички