Финансовото министерство иска АДФИ да провери дали държавните дружества отчисляват дивидент


Финансовото министерство иска АДФИ да провери дали държавните дружества отчисляват дивидент
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

3911

Министърът на финансите Асен Василев е поискал от Агенция държавна финансова инспекция да влезе във всички държавни дружества, които начисляват дивидент на държавата, за да провери дали счетоводната им политика отговаря на българските и международните стандарти.

Искането е във връзка с програмирането на бюджета за 2023 и 2024 г., като държавата ще настоява тези дружества да изплащат 100% дивидент. Министър Василев посочи, че една от мерките за свиване на бюджетния дефицит от 6.4% на 3% ще бъде въвеждане на изискване за разпределяне на 100% от дивидента на държавните предприятия в полза на държавата вместо 50%, както предлагаше служебното правителство със свое решение от април 2023 г. С новата мярка в бюджета трябва да влязат допълнително над 800 млн. лв., съобщи източник на Actualno.com.

Асен Василев обяви какъв бюджет ще внесе

Повод за проверката на АДФИ стана открито разминаване между резултатите във финансовите отчети на Българския енергиен холдинг (БЕХ) към 3 февруари 2023 г. и към 21 април 2023 г., при които печалбата на холдинга е намаляла с цели 1 млрд. лв. Така в бюджета, изготвен от служебното правителство, е заложен очакван пълен дивидент от 1,588 млрд. лв. от БЕХ, а впоследствие към държавата са платени само 291 млн. лв. или 50% от счетоводно намалената печалба от 582 млн. лв.

Във връзка с това финансовият министър Асен Василев е изпратил писмо до новия министър на енергетиката Румен Радев, в което препоръчва той като принципал на БЕХ да извърши анализ на финансовите отчети и да предложи на ръководството на БЕХ вземане на решение за неначисляване на финансови обезценки за финансовата 2022 г. В писмото Василев посочва, че до момента "Българският енергиен холдинг" (БЕХ) е внесъл 291 млн. лв. дивидент за 2022 г. Според него тази сума е "значително под разчетената в бюджета". "Това се дължи основно на начислени обезценки от страна на БЕХ, които са намалили печалбата по предварителния му финансов отчет с 1 млрд. лв., за който риск бе информиран и служебният министър на енергетиката, но без резултат". „Аз нямам право да искам нищо от БЕХ. Това, което е предвидено от БЕХ в проекта на бюджет е това, което беше заложено от служебният кабинет – да се събере 100% от дивидента по мярка и по оценка на служебния кабинет“, уточнява Василев.

Как се получава грандиозното намаляване с 1 млрд. лв. четете в Actualno.com.

 

 

 

 

 

 

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички