Фирмите си върнаха 2,7 млрд. лева ДДС от държавата


Фирмите си върнаха 2,7 млрд. лева ДДС от държавата
Снимка: iStock

2948

Над 2,7 млрд. лева от данък върху добавената стойност (ДДС) са възстановени на бизнеса след автоматизирана оценка на Националната агенция за приходите (НАП), съобщават от институцията. НАП отпусна 480 000 лв. финансова помощ на фирмите

Процедурата не изисква проверка или ревизия, ако дружеството, подало искането за възстановяване на данък, е с нискорисков профил, няма задължения към бюджета, внася редовно и в срок дължимите данъци и осигуровки, и няма данни за участие в схеми за ДДС измами.

По същия ред от внедряването на системата досега на коректни фирми и физически лица, са възстановени над 256 милиона корпоративен данък и почти 61 милиона данък върху доходите, допълват от НАП.

В същото време специализираният софтуер на НАП насочва вниманието на данъчните към проблемни области и рискови зони и позволява извършването на електронни ревизии. Същите изключват необходимостта да се копира голям обем документи на хартия, тъй като счетоводните данни се проверяват и анализират дистанционно, а това значително улеснява бизнеса, коментират от НАП.

През последните 3 години НАП е приключила 830 електронни ревизии в страната, които са установили допълнително над 57 млн. лева дължими данъци и осигуровки.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички