Fitch: Бързорастящият добив на криптовалути застрашава енергийните пазари


Fitch: Бързорастящият добив на криптовалути застрашава енергийните пазари
Снимка: iStock

2014

Бързият ръст на добива на криптовалути може да наруши енергийните пазари и да отклони електроенергия от други сектори, особено в развиващите се страни, се казва в доклад на Fitch Ratings от понеделник. Русия предлага легализация на крипто борсите

Тъй като световното търсене на криптовалути и добивът им се увеличиха през миналата година, техните екосистеми са консумирали около 0,4-1% от световната електроенергия, заяви рейтинговата агенция.

Електроенергията представлява до 90% от разходите за добив на криптовалути, докато повечето ферми често са разположени на места с ниски разходи, особено там, където цените на електроенергията са субсидирани, се посочва в анализа, предаде БГНЕС.

Новите ферми на някои места доведоха до претоварване на енергийните мрежи и прекъсвания на доставките, след като миналата година Китай забрани търговията и добива на криптовалути и копачите се преместиха в Русия, Казахстан, Канада и САЩ, отбеляза агенцията.

Макар че енергийните нужди на биткойна се увеличиха с нарастващата му популярност и по-широкото му приемане, само търсенето на енергия от него се оценява на 125 тераватчаса годишно, посочва Fitch.

"Неконтролираният ръст на нерегулираното търсене на енергия от криптовалути може да наруши енергийния сектор, тъй като липсата на прозрачност поставя под въпрос планирането на инвестициите в производството на енергия и мрежите", се казва в доклада.

Fitch отбеляза, че правителствените регулатори увеличават вниманието си към криптовалутите заради тяхното въздействие върху финансовите пазари, използването им в незаконни дейности, връзката им с енергийните пазари и произтичащите от това последици за околната среда.

Европа е призовала да се забрани най-енергоемкият метод за добив на криптовалути "proof-of-work" и преминава към по-малко енергоемък метод за добив "proof-of-stake". Г-7 публикува принципи за работа на централните банки с цифрови валути

Агенцията заяви, че други мерки могат да включват регистриране на центровете за добив, разполагането им в близост до изобилни възобновяеми енергийни източници и изискване към копачите да намалят потреблението на електроенергия в пиковите часове.

 

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички