Русия предлага легализация на крипто борсите


Русия предлага легализация на крипто борсите
Снимка: iStock

2860

Министерството на финансите на Русия предложи легализирането на обмена на криптовалута в рубли, съобщи в петък финансовият министър Антон Силуанов за телевизионния канал "Русия 24". 14 млрд. долара са потънали в измами и кражби на криптовалути

Силуанов каза, че "милиони руснаци се занимават с търговия с криптовалути" и че това е "невъзможно да се забрани".

Силуанов каза, че неговото министерство е предложило идентифициране на крипто търговците, което да отдели, според него, "белия" от "сивия" пазар.

Предоставянето на правоприлагащите органи да проследяват паричните потоци и транзакции може обаче да намали едно от основните предимства при продажбата на криптовалути – тяхната анонимност.

Документ, изпратен до финансовото министерство и видян от агенция Ройтерс, показва, че централната банка на страната не подкрепя предложенията на министерството за легализация и иска да забрани изцяло издаването и циркулацията на криптовалути, което е нейна дългогодишна позиция, предаде БНР.

През януари Руската централна банка предложи да се забрани търговията и добиването на криптовалути. Русия подготвя тотална забрана на криптовалутите

По-рано през февруари обаче тези съображения отпаднаха и Кабинетът на министрите реши да разреши обмен на криптовалути, съгласно строги разпоредби, които трябва да бъдат изготвени.

През тази седмица пък руските банки, заедно с централната банка на страната, започнаха да тестват платформата за цифрови рубли, като участниците на пазара вече извършват първите преводи в цифрови рубли между граждани.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички