Формулата за дивидентите относно бюджета изглежда трудно постижима


Формулата за дивидентите относно бюджета изглежда трудно постижима
Снимка: БГНЕС

2984

871 млн. лева ще донесе на държавния бюджет вкарването на 50% от дивидента на печалбата на държавните дружества. 1,7 млрд. лева биха отишли в държавния бюджет, ако държавата вземе пълния дивидент, но това носи много висок риск за работата на част от дружествата. Това пише като коментар в. "Сега", анализирайки представени от министерствата становища за евентуално отчисляване към държавата на 100% от печалбата за 2022 г. Очаква се това да е една от горещите теми при обсъждането на проектобюджет 2023.

ОЩЕ по темата: 50% от печалбата на държавни предприятия и търговски дружества ще е в полза на държавата

Основният носител на дивиденти през 2022 година е Българският енергиен холдинг (БЕХ). с очаквана печалба в размер на 1,58 млрд. лв. При 50% дивидент БЕХ следва да отчисли към хазната 794 млн. лв., при 100% сумата е двойна – 1,58 млрд. лв. Това обаче би довело до сериозни рискове в енергетиката заради натрупването на проблеми и отлагането на решенията, става ясно от становищата на енергийните дружествата и енергийното министерство. От сектора протестират и заради многото извънредни суми, които се изземват и без превеждането на 100% дивидент.

От БЕХ припомнят, че са задължени да внасят във фонд "Сигурност на енергийната система" за изплащане на компенсации на бизнеса заради цените на тока през 2022 г. и са надвнесли близо 780 млн. лв. повече от дължимото. Сумата е изплатена като авансова вноска за 2023 г. с цел да бъде осигурена ликвидност на фонда за бъдещи периоди. Общо през 2022 г. БЕХ е внесло целеви вноски в размер на 3,2 млрд. лв. по този механизъм. Вноски от свръхприходите в енергетиката се правят и през 2023 , като се очаква общата сума от началото на годината до юни да достигне 1,1 млрд. лв.

Пари към централния бюджет бяха преведени извънредно и в края на 2021 г. – 450 млн. лв. от АЕЦ "Козлодуй" с уговорката това да бъде отчетено при последващо отчисляване на дивидент, припомнят от служебното енергийно министерство.

На този фон се очаква спад в приходите от електроенергия през 2023 г. и високи разходи заради отлагани или нови инвестиционни намерения. При АЕЦ „Козлодуй“ инвестиционната програма е за 145 млн. лв., а ремонтната – за 165 млн. лв. Очаква се АЕЦ „Козлодуй“ да бъде задължен да отчислява 6% от приходите за натрупване на средства за погребване на радиоактивния отпадък, за което са необходими по оценки около 6 млрд. лв. Отделен фонд от близо 2 млрд. лв. трябва да се осигури и за извеждането от експлоатация на блокове 5 и 6. В списъка с инвестиции е и очакваното изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. В ЕСО се чакат разходи покрай съфинансиране на голям проект по линия на плана за възстановяване и устойчивост, „Булгартрансгаз“ трябва да разширява газовото хранилище „Чирен“, при НЕК има два големи проекта покрай изграждането на язовир „Яденица“ и увеличаване на долния изравнител на ПАВЕЦ „Чаира“, както и ремонта на агрегатите на централата.

Част от дружествата под шапката на БЕХ имат да връщат и вътрешни заеми като НЕК и „Булгаргаз“ , което не може да си събере вземанията от „Топлофикация София“. Задават се и нови инвестиционни проекти покрай зеления преход.

Приносът на останалите дружества, които са на печалба и следва да внесат дивидент, е малък – едва 77 млн. лв. при 50% дивидент. Някои министерства са се съгласили дивидентът на подопечните им дружества да бъде вдигнат на 100% като транспортното министерство, министерство на туризма, на регионалното развитие, на труда, на културата, но други като МВР, МЗ, електронното управление, министерство на правосъдието, протестират.

 

Министерство на финансите е разработило и алтернативен вариант дъщерните дружества на БЕХ и ВЗМ, което е под шапката на ДКК, да изплатят дивидент директно на хазната вместо към компанията-майка. И в този случай сметките не са много различни, защото някои от компаниите имат непокрити загуби за предходни години. От служебното финансово министерство предупреждават, че директното привеждане към държавата ще намали сумата за изплащане под формата на дивидент за 2024 г.

ОЩЕ: Какъв бюджет внася служебният кабинет?

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички