Г-7 се разбраха за новия световен корпоративен данък


Г-7 се разбраха за новия световен корпоративен данък
Снимка: iStock

6352

Финансовите министри на страните от Г-7 постигнаха споразумение за глобален минимален корпоративен данък от не по-малко от 15%. Министрите изразиха подкрепа за постигане на справедливо решение за разпределянето на данъчните права.

Британският министър на финансите Риши Сунак нарече постигнатото споразумение "историческо". Според него след реформите световната данъчна система трябва да бъде справедлива в съответствие с дигиталната епоха, така че компаниите да плащат дължимите данъци.

Или както заяви Сунак: "Правилните компании да плащат правилните данъци на правилните места". Технологични гиганти като Amazon, Google, Facebook се очаква да бъдат сред засегнатите компании.

Подобни гиганти жънат голям бизнес успех по целия свят, като обаче декларират минимални печалби в отделните страни. Реформата би трябвало до доведе до поток от милиарди долари към правителствата за покриване на дълговете, натрупани по време на кризата с коронавируса.

Тази седмица бе съобщено, че ирландско дъщерно дружество на Microsoft е платило нулев корпоративен данък върху печалба от 315 млрд. долара миналата година, тъй като е пребивавало в Бермудските острови за данъчни цели.

Постигнатата сделка между Съединените щати, Великобритания, Франция, Германия, Канада, Италия и Япония ще окаже натиск върху други държави да последват примера, което най-вероятно ще се случи на предстоящата следващия месец среща на високо равнище на страните от Г-20, сред които са Русия, Китай, Южна Африка и Саудитска Арабия.

Финансови експерти обаче предупредиха, че още e твърде рано да се празнува, защото все още има препятствия, тъй като в Съединените щати например, за да се превърне споразумението в закон, то трябва да бъде гласувано и в двете камари на Конгреса.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички