Гърция дава милиони в помощ на пострадалите от пожарите


Гърция дава милиони в помощ на пострадалите от пожарите
Снимка: Getty Images

4495

Гърция ще раздаде щедри обезщетения, за да компенсира засегнатите от пожарите. Властите са изработили икономически план за възстановяване на щетите от огнената стихия, която унищожи множество къщи, обработваема земя и бизнеси, съобщават гръцките медии, цитирани от БНР.

Държавата ще изплати до 150 000 евро на семействата, които са загубили къщите си. Кандидатите трябва да попълнят заявление в онлайн платформата arogi.gov.gr, която ще функционира след 18 август. Незабавно се отпускат обезщетения от 20 000, 12 000 или 5000 евро в зависимост от степента на щетите.

Компаниите, засегнати от пожарите, ще бъдат компенсирани за 70% от загубите си, като 20% от финансирането ще бъде дадено авансово. Земеделските стопани, засегнати от горските пожари, ще получат по 4000 евро.

Засегнатите от пожарите ще бъдат освободени от плащането на имотния данък ENFIA, няма да дължат и социални осигуровки и данъчни вноски.

За известен период се спира и изискуемостта на дълговете, както и разпродаването на движимо и недвижимо имущество от частни съдебни изпълнители (ЧСИ). За наемането на временно жилище ще се отпускат до 500 евро, докато хората възстановят домовете си. Гърция вдига минималната заплата въпреки кризата

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се извини за грешките, допуснати по време на кризата, и увери, че държавата ще помогне на всички пострадали от пожарите. "Работим за незабавното облекчаване на жертвите, възстановяването на засегнатите райони и тяхната защита от наводнения", заяви Мицотакис.

Огромни щети

Северната част на остров Евбея е напълно изпепелена. Изгорени до основи са къщи, хотели и много малки бизнеси. Огромни са щетите за фермерите, съобщават местните жители. Борбата с огнената стихия продължава, защото има нови огнища, разпалени от вятъра. На няколко места на острова огънят достигна до морето.

Досега трима души загинаха в страната в огнената стихия, която връхлетя Гърция в разгара на най-тежките горещини от десетилетия. На някои места температурите достигнаха до 47 градуса по Целзий.

Според кмета на град Истиая Янис Конциас огнеборците постепенно овладяват ситуацията, информира държавната телевизия ERT. "Вчера видяхме светлината на слънцето за първи път от дни", споделя той.

В гасенето на пожарите се включиха и екипи от чужбина - Русия изпрати самолети и хеликоптери по молба на гръцкия премиер. На терен действат пожарникари от няколко европейски страни.

Помощта от чужбина е от решаващо значение за предотвратяването на още по-голямо бедствие. Държави от ЕС и други страни досега са предоставили 21 самолета, 250 превозни средства и повече от 1200 пожарникари, предава AFP.

"Нашите ресурси бяха по-силни от всякога. Но се сблъскахме с уникална ситуация с 586 пожара за осем дни по време на най-лошото метеорологично явление от 40 години", заяви заместник-министърът на гражданската защита Никос Хардалиас.

Няколко нови горски пожара се разпалиха днес в страната, като най-сериозен е този в южната част на Пелопонес. Евакуирани са жителите на над 20 населени места. На място са изпратени още пожарникари и военни части. Пожарите са унищожили големи площи от земеделска земя и няколко плевни за животни, като същевременно са прекъснали електричеството и водоснабдяването.

Освен стотиците изпепелени жилища и щетите върху намаляващите гори в Гърция, се очакват и огромни разходите за местната икономика. "Изправени сме пред изчезване", казва кметът Конциас, чиято юрисдикция включва популярния курортен град Айдипсос.

"Загубихме месец август, който би поддържал хората тук през следващата година. Местният туризъм е съсипан, повечето посетители си заминаха. Щетите са огромни и екологичното бедствие ще има икономически последици в продължение на десетилетия", казва той.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички