Искаме ли помощ от Европейската инвестиционна банка?


Искаме ли помощ от Европейската инвестиционна банка?
Снимка: iStock

782

Министерството на иновациите и растежа се споразумя с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да помогне в реформата на две финансови институции – "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД, по-известен като Фонд на фондовете (ФнФ) и Българската банка за развитие (ББР).

Целта беше под надзора на ЕИБ да подобрим ефективността им така, че те по-добре да подкрепят българската икономика. Явно обаче не много-много не я искаме тази помощ. Може би освен да се възползваме от факта, че тя е финансирана от InvestEU (една от програмите на ЕС, които насърчават STEP инвестиции с допълнителна гаранция от ЕС на стойност 7,5 милиарда евро - б.р.). 

Дни след като подписахме споразумението обаче, дори още преди да е ратифицирано от Народното събрание, съответно то не е влязло в сила и не се работи по него, от МИР вече готвят промяна във Фонда на фондовете (ФнФ).

Още: Съветът на ЕС реши кого ще подкрепи за следващ президент на Европейската инвестиционна банка

Според готвено от Министерския съвет разпореждане, което вече е минало междуведомствено съгласуване, от двустепенна форма на управление (управителен и надзорен съвет) Фондът ще мине на едностепенна. Надзорният съвет ще отпадне.

Припомняме, че при оповестяването на това споразумение пред медиите БТА попита кое ще гарантира, че изводите от анализа на ЕИБ няма да останат само на хартия, а ще се приложат на практика, предвид че финансирането на анализа идва от ЕК. Тогава министър Стойчева отговори, че има залегнала процедура за прилагане на предложенията и препоръките, така че от МИР да приложат мерките. Тя увери, че това не е "просто едно упражнение за анализ, а начинание, което да осигури ефективно прилагане на препоръките с последващ етап". Припомняме също, че тази схема бе приложена и през юли 2021 г. по идея на сегашния финансов министър Асен Василев (тогава министър в служебното правителство). Тя срещна отпор от финансовите среди, защото надзорът на Фонда бе заменен с консултативен съвет, състоящ се от 7 члена, назначени от него. Това бе променено през октомври 2022 г. с връщане на двустепенната форма на управление. Явно и сега смятат да върнат структурата от 2021-ва, но без да дочакат консултантската помощ на ЕИБ. 

Според финансисти тази промяна в аванс е притеснителна, защото до голяма степен обезсмисля ангажимента на Европейската инвестиционна банка. Отделно от това под сурдинка се говори за подготвяно сливане на ФнФ и ББР.

Още четете в Actualno.com

Още: Народните представители гарантираха 175 млн. евро заем на ЕИБ за ББР

 

 

 

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички