Народните представители гарантираха 175 млн. евро заем на ЕИБ за ББР


Народните представители гарантираха 175 млн. евро заем на ЕИБ за ББР
Снимка: БГНЕС

1421

Парламентът гласува ратификация на Гаранционното споразумение между Европейската инвестиционна банка и Българската банка за развитие за заем, отпуснат към ББР за малките и средни предприятия, на стойност 175 млн. евро. В подкрепа гласуваха депутатите от ГЕРБ, ДПС, ПП-ДБ и ИТН, докато „Възраждане“ бяха „против“, предава БТА.

Точката беше включена в дневния ред тази сутрин по предложение на председателя на Народното събрание Росен Желязков.

В доклада на Комисията по икономическа политика и иновации се посочва, че съгласно чл. 2, т. 2 от Закона за Българската банка за развитие една от целите на банката е привличането и управлението на средносрочни и дългосрочни местни и чуждестранни ресурси, необходими за реализиране на икономическото развитие на страната, насочени към подкрепата на специфични сектори, бенефициенти и инвестиции – с приоритет за националната икономика, и с недостатъчен достъп до финансиране. В изпълнение на тази цел на 11 юли 2023 г. е подписан договор за финансиране между ЕИБ и „Българска банка за развитие“ ЕАД за заем, отпуснат на ББР, за малките и средните предприятия и предприятия със средна пазарна капитализация 175 млн. евро.

Заемът цели да финансира проекти на малки и средни предприятия и предприятия със средна пазарна капитализация, включително и такива за опазване на околната среда и за борба с изменението на климата. Условие за отпускането на заема от ЕИБ е предоставянето на държавна гаранция.

Ползването на държавна гаранция позволява на ББР да осигури финансиране при благоприятни условия за програми и продукти в подкрепа на българския бизнес. Ползите от договорения по-евтин ресурс от ЕИБ ще бъдат прехвърлени на крайните бенефициенти.

Най-малко 20% от средствата от заема ще бъдат насочени за проекти за действия в областта на климата, устойчивост на околната среда, енергийна ефективност и възобновяема енергия и ще се отпуска на траншове със срок на погасяване до 15 години и гратисен период от 1 до 3 години Лихвеният процент ще бъде фиксиран или плаващ по избор на ББР и ще се определя за всеки отделен транш на базата на 6-месечния Euribor плюс надбавка съобразно модел за рисково базирано ценообразуване, отчитащ разходите за финансиране, оперативни и административни разходи, капиталови разходи, разходи за кредитен риск и др. Такси или други нелихвени разходи няма да се начисляват.

С Гаранционно споразумение гарантът България неотменимо и безусловно гарантира на ЕИБ своевременното плащане на всички дължими от ББР суми по Финансовото споразумение между ББР и ЕИБ. Задължения за плащане по Гаранционното споразумение възникват в случай на просрочване от кредитополучателя на плащане на дължими суми по заема. Подписването и влизането в сила на Гаранционното споразумение е предварително условие за отпускането на средства от заема. С получения ресурс банката ще може да адресира и сегментите със затруднен достъп до кредитиране, сред които са стартиращи, иновативни и с по-ниска степен на обезпеченост предприятия.

Преди отпускане на суми от държавногарантирания заем от ЕИБ към крайните бенефициенти, ББР ще установи и приложи съответните правила за държавна помощ, гласи още докладът.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Европейската инвестиционна банка дава на ББР 175 млн. евро

Нов облик: Европа модернизира летище София, отпусна му 40 млн. евро

ЕИБ представя нов фонд за възстановяването на Украйна

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички