За модернизация: ЕИБ ще финансира с 40 милиона евро концесионера на летище София


За модернизация: ЕИБ ще финансира с 40 милиона евро концесионера на летище София
Снимка: БГНЕС

2896

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и дружеството – концесионер на Летище София "Соф Кънект", подписаха договор за заем в размер на 40 млн. евро за модернизацията на столичното летище. Финансирането е подкрепено от Механизма за свързване на Европа (CEF) на ЕК, информират от банката.

Отпуснатите средства ще бъдат използвани за модернизиране на инфраструктурата и компонентите за регулаторна дейност, безопасност и сигурност по последни стандарти. 

Чрез проекта трябва да се подобри и ефективността на летищните съоръжения, включително компонентите за енергийна ефективност и да осигури най-съвременна защита на околната среда. Европа даде 40 млн. евро за модернизацията на летище София

През 2022 г. концесионерът се ангажира да направи обслужването на летище София 5-звездно. Това беше провокирано след като министри от служебните кабинети непрекъснато изказваха недоволство към "СОФ Кънект". Отчетените загуби през 2021 г. бяха в размер на 60 млн. лв. заради пандемията.

Сериозна реконструкция

Очаква се Терминал 2 да бъде основно реконструиран, като гишетата за чек-ин ще бъдат преместени и двойно увеличени. Предвижда се да бъде направена и подмяна на системата за управление на багаж и удвояване на лентите за пристигащ багаж.

Вътрешните линии също ще бъдат преместени и пътуващите до Варна и Бургас ще имат достъп до всички удобства на терминала. Предстои да се пуснат в експлоатация 2000 кв. метра нови търговски площи, обслужвани от най-големия оператор в света – Dufry.

Ще се удвои и капацитетът на проверката за сигурност – от 6 на 11 пункта, и ще се изградят 3 допълнителни ръкава, обслужващи и широко-фюзелажни самолети. Планира се и редизайн на горното ниво на Терминал 2, където ще са базирани бизнес салоните. 

В края на декември 2022 г. летище София сключи договор за строителство на 3 временни и 1 постоянен открити паркинги с "Главболгарстрой". Поръчката е за малко над 5 млн. лв., като компанията изпълнител е избрана в конкурентна тръжна процедура с международно участие. Летище София пусна нова услуга за по-голямо удобство на пътниците

Изпълнителят има сериозен строителен опит, като се очаква да завърши паркингите за не повече от 247 дни след началото на строителството.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Концесионерът на Летище София обещава 900 млн. лв. инвестиция

Робот започна работа на летище София

Връщане към нормалното: Летище София обслужи над 6 милиона пътници

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички