Споразумение в размер на 175 млн. евро подписаха Европейската инвестиционна банка и ББР


Споразумение в размер на 175 млн. евро подписаха Европейската инвестиционна банка и ББР
Снимка: iStock

2825

Финансово споразумение в размер на 175 млн. евро бе подписано между Европейската инвестиционна банка и Българската банка за развитие. На церемония в МС подписите си под документа положиха вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова и Цанко Арабаджиев, изпълнителен директор на ББР. Заемът е във фокус засилване на конкурентоспособността, дигитализация и иновация, както и финансиране на устойчиви проекти.

На церемонията беше сключено и гаранционно споразумение между ББР и Европейския инвестиционен фонд по програма InvestEU за развитие на иновации, дигитализация и прилагане на зелени технологии у нас.

„Това събитие е от голямо значение за българския малък и среден бизнес. За 24 години ББР е предоставила подкрепа за над 24 000 предприятия чрез различни финансови инструменти, с ресурс в размер над 7,3 млрд. лева“, отбеляза Илия Караниколов, председател на УС на ББР.

Инвестиции за над 9 млрд. евро в подкрепа на националната и публична инфраструктура, на малките и средни предприятия, е направила ЕИБ в България. Това обяви вицепрезидентът на банката Лиляна Павлова. „Тази година ние празнуваме 30 години ЕИБ в България. Над 6 млрд. евро са по линия на банката и 3 млрд. по линия на Европейския инвестиционен фонд“, заяви тя.

„Чрез инвестицията от 175 млн., които предоставяме на Българската банка за развитие целим да стигнем основно да достигне до най-малките предприятия, които успеят. Ние вече сключихме още едно споразумение с ББР – 77 млн. евро, с тези наши инвестиции сме предоставили над 2,5 млрд. евро за малкия и средния бизнес в България“, коментира Павлова.

Финансовият министър Асен Василев поясни, че с тези средства българският бизнес ще има достъп до 2 млрд. евро кредити, които да дойдат с по-ниски лихви. „Целта е техните инвестиционни програми да не пострадат заради вдигането на лихвите в световен мащаб“, добави още Василев.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Нов облик: Европа модернизира летище София, отпусна му 40 млн. евро

ЕИБ представя нов фонд за възстановяването на Украйна

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички