ЕИБ представи нов фонд от 400 млн. евро за възстановяването на Украйна


ЕИБ представи нов фонд от 400 млн. евро за възстановяването на Украйна
Снимка: iStock

1606

Европейската инвестиционна банка представи нов фонд от 400 млн. евро, който ще бъде използван за възстановяване на Украйна, преди да започне да действа дългосрочният план на ЕС за възстановяване, предаде Reuters.

В доверителния фонд на ЕИБ за Украйна ще се включат 16 от 27-те държави от ЕС. По него ще бъдат предоставяни безвъзмездни средства и заеми и гаранции на украински банки и предприятия. Франция и Италия заемат челни позиции във фонда, като са отпуснали по 100 млн. евро, които според зам.-ръководителя на банката могат да бъдат използвани за ремонт на големи инфраструктурни обекти, за финансиране на малки и средни предприятия или за обществени услуги.

„Ние финансираме устойчивостта на Украйна. Предоставяме финансиране за изграждане на устойчивост на обществото и икономиката“, заяви зам.-председателят на ЕИБ Тереза Червинска.

Червинска, която се кандидатира за следващ ръководител на ЕИБ, заяви, че през 2022 г. банката е отпуснала 1,7 млрд. евро в Украйна, включително за училища, болници, социални жилища и детски градини и за градски транспорт. Тя отбеляза, че банката ще допълни новия фонд с още 100 млн. евро за техническа помощ, за да помогне на Украйна да използва парите ефективно – нещо, с което по-развитите и богати държави от ЕС се борят в мирно време.

ЕС тази година подкрепя бюджета на Украйна с 18 млрд. евро и обеща 50 млрд. евро за периода 2024-27 г., с които да помогне за възстановяването на страната.

По думите на Червинска новият фонд на ЕИБ ще действа като мост с крайна дата в края на 2025 г.

Германия, най-голямата икономика в ЕС, не беше сред поддръжниците на фонда на ЕИБ. Според дипломат, цитиран от Reuters, Берлин предпочита разходите да се правят чрез централния бюджет на ЕС, в който участват всички страни членки.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Колко е получила Украйна от началото на годината от западните си съюзници?

Отново: САЩ отпускат нова многомилиардна помощ за икономиката на Украйна

Колко ще струва възстановяването на Украйна?

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички